Orkesterin uusi innostaja

Musiikki. Tuore konserttimestari Matti Koponen haluaisi Lappeenrannan kaupunginorkesterille vapaamman pukukoodin, jotta eliittileima poistuisi.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen

Jos Matti Koponen saisi päättää, Lappeenrannan kaupunginorkesterin miessoittajat luopuisivat frakeistaan. Juhlavaa asua käytettäisiin vain itsenäisyyspäiväkonsertin tapaisissa tilaisuuksissa, muuten riittäisi tumma puku.

-Radion sinfoniaorkesterikin soittaa tummissa puvuissa. Aion ehdottaa sitä täälläkin. Se toisi uutta, raikasta meininkiä.

Pukukoodin muutos voisi Koposen mukaan poistaa turhaa eliittipönötyksen leimaa, joka klassisella musiikilla on.

Koponen nimitettiin alkuviikosta kaupunginorkesterin konserttimestariksi Lappeenrannan jättäneen Tero Latvalan tilalle. Koponen on hoitanut tehtävää jo muutamaan otteeseen Latvalan sijaisena.

 

Käytännössä hän on linkki orkesterilaisten ja kapellimestarin välillä ja istuu etummaisessa rivissä katsomosta nähden vasemmalla.

-Konserttimestarin ei tarvitse välttämättä olla huippuviulisti, mutta hänen pitää olla hyvä diplomaatti, Koponen sanoo.

Samalla on oltava auktoriteetti, mutta eniten 25-vuotias Koponen puhuu innostamisesta.

-Olen nuori ja innokas ja haluan välittää sitä muihinkin.

Hän toivoo, että soittaessa olisi aivot mukana. Täällä vieraillut kapellimestari Ari Rasilainen oli Koposen mukaan niin tiukka vaatimuksissaan, että soittajisto alkoi kuunnella muita ja ylsi hienoon suoritukseen.

Viulisti toivoo yhteistreenien lisäksi stemmaharjoituksia etenkin silloin, jos ohjelmisto on vaikea.

-Viulut menevät rauhassa puoleksitoista tunniksi pimeään huoneeseen, hän nauraa.

Jos varat sallisivat, Koponen toisi Lappeenrantaan kiinnostavia solisteja, jotka vetävät salit täyteen. Abba-konsertti ja Marjukka Tepponen tekivät niin, ja Koponen arvelee, että joku ensikertalainen saattaa tulla toistekin.

-Uutta yleisöä tulee myös lapsista ja nuorista, joten lastenkonsertteja ei saa unohtaa.

 

Tämän viikon konserteissa esiintyy Saimaa sinfonietta, jossa on ensi kertaa jäseniä kolmesta orkesterista. Maanantaina harjoiteltiin Mikkelissä, tiistaina Lappeenrannassa, ja konserttipaikkana on näiden lisäksi Savonlinna.

Sinfonietta on Koposen mielestä hyvä asia. Isommalla porukalla balanssia on haettava kauemmin kuin tutulla, intiimillä sakilla. Suurempi soittajisto sallii laajemman ohjelmiston, mutta Koponen tunnustaa, että matkustaminen yhteisharjoituksiin rasittaa. Vaikka matka Mikkeliin on vain puolitoista tuntia suuntaansa, sen päälle tulee neljän tunnin treeni.

-Sen jälkeen on kyllä aika tööt.

Koposta väsytti maanantaina sekin, että hän asuu Helsingissä, josta ajoi aamulla Lappeenrantaan. Hän aikoo viran saatuaan muuttaa Lappeenrantaan, mutta pitää Helsingin-asunnon yhdessä veljensä kanssa.

-Kaikki kaverit ovat kuitenkin siellä.

 

Saimaa sinfonietta, solistina pianotaiteilija Olli Mustonen. Ke 15.10. Lappeenranta-salissa, to 16.10. Savonlinna-salissa, pe 17.10. Mikkelin Mikaelissa klo 19. Johtaa kapellimestari Tibor Bogányi.

 

Matti Koponen

Syntynyt 1989 Helsingissä.

Opettajina Marja Olamaa, Päivyt Meller ja Seppo Tukiainen.

Opiskellut Sibelius-Akatemiassa.

Tehnyt sijaisuuksia ja keikkoja muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa ja Lapin kamariorkesterissa.

Soittanut Lappeenrannassa syksyllä 2013 sekä tämän vuoden elokuusta lähtien.

Leena Härkönen