Painopisteiden valinta toi tulosta

KOULUTUS. Lappeenrannan teknillinen yliopisto pyrkii yhdistämään tieteen ja yrityselämän. Yliopisto nousi kansainväliselle ranking-listalle.

Kirjoittaja:
TERHI KINNUNEN

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on valinnut painopisteensä ja panostanut yritysten kanssa tehtävään yhteistyöhön. Siinä on kiteytettynä syy yliopiston nousuun kansainväliselle Times Higher Education University -listalle.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston entisen rehtorin Ilkka Pöyhösen mukaan menestys kansainvälisissä mittauksissa voi auttaa pientä suomalaista yliopistoa kansainvälisten yhteistyökumppaneiden hankkimisessa.

Pöyhönen oli Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori elokuusta 2008 tämän vuoden kesäkuun loppuun.

-Kun nähdään, että on tehty hyvää työtä ja pärjätty rankingissa, saadaan uusia yhteistyökumppaneita ja yhteistyö jo olevien kumppanien kanssa syvenee, hän sanoo.

Opiskelijoille yliopiston hyvä sijoitus kansainvälisessä rankingissa tuli yllätyksenä, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Tomi Mankinen.

-On ollut opiskelijoille aika siisti homma huomata, että olemmekin yht’äkkiä yhdessä maailman parin prosentin parhaimmassa yliopistossa opiskelemassa, hän sanoo.

 

Mankinen arvelee kansainvälisistä tunnettavuutta saaneen yliopiston voivan saada helpommin esimerkiksi arvostettuja luennoitsijoita ja tutkijoita luennoimaan. Hän toivoo myös tutkimusrahoituksen saamisen helpottuvan.

-Pitkällä aikavälillä useammat opiskelijat varmaan hakevat tänne, mikä parantaa opiskelijoiden tasoa, Mankinen sanoo.

 

Pöyhösen mukaan hyvän sijoituksen saavuttamisessa on hyötyä ollut selkeistä tavoitteista.

-Taustalla on tietty linja, jonka valitsimme, että selkeästi lähdimme kasvattamaan tieteen osuutta yliopiston toiminnassa. Se on yhdistetty elinkeinoyhteistyöhön.

Lisäksi yliopistossa on päätetty keskittyä vihreään energiaan ja teknologiaan, kestävään kilpailukykyyn ja Venäjä-yhteistyöhön.

-On harvoja painopisteitä. Kaikki pelimerkit pannaan samoihin asioihin ja tehdään talon sisällä yhteistyötä, Pöyhönen sanoo.

Hän kertoo, että hänen tullessaan töihin Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun 1990-luvun loppupuolella korkeakoulusta valmistui tohtoreita vuosittain kahdeksan. Nyt Lappeenrannasta valmistuu vuosittain noin 60 tohtoria.

 

Vajaassa 20 vuodessa tieteen tekeminen on tohtorien määrällä mitattuna lähes kahdeksankertaistunut. Samaan aikaan yliopistojen toiminta- ja rahoitusmallit ovat muuttuneet. Yliopistot joutuvat nyt hankkimaan osan rahoituksestaan itse.

 

Yliopisto pärjäsi vertailussa

Lappeenrannan yliopisto oli Times Higher Education World University -listauksessa kolmanneksi paras suomalainen yliopisto.

Sen edelle ylsivät Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto.

Listauksessa arvotettiin yliopistojen opetusta, tutkimusta, kansainvälisyyttä, teollisia keksintöjä ja tieteellisten sitaattien määrää.

Lähde: Times Higher Education World University -ranking Maailman viisi parasta yliopistoa 1. California Institute of Technology (Caltech), Yhdysvallat 2. Harvard, Yhdysvallat 3. University of Oxford, Iso-Britannia 4. Stanford, Yhdysvallat 5. Cambridge, Iso-Britannia Suomalaiset yliopistot 103. Helsingin yliopisto 251.-275. Aalto-yliopisto 276.-300. Lappeenrannan teknillinen yliopisto 301.-350. Jyväskylän yliopisto ja Tampereen yliopisto 351.-400. Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto

Terhi Kinnunen