Pankkitalo jakaa mielipiteet

Lappeenranta. Etelä-Karjalan osuuspankin uuden toimitalon muoto puhuttaa. Verkkokeskustelijat kuvaavat taloa suoralinjaiseksi ja tyylikkääksi. Toisaalta he vertaavat sitä ydinvoimalaan.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Pääasia, että montun tilalle tulee jotain. Näin kuittaisi yksi verkkokeskustelija Etelä-Karjalan osuuspankin uuden toimitalon suunnitelmat. Muuten tiistaina julkistettu havainnekuva Lappeenrannan City-kortteliin nousevasta rakennuksesta jakoi Etelä-Saimaan verkkopalvelun keskustelijoiden mielipiteet hyvin selvästi.

Joillekin rakennuksen tyyli oli liian modernia, jotkut kaipasivat vielä modernimpaa. Niitäkin oli monta, jotka pitivät taloa paikalleen sopivana ja tyylikkäänä.

– Upea pytinki. Kyllä tuo keskusta tarvitsee oikeita taloja ollakseen kaupungin keskusta! Pitää muistaa, että Lappeenranta on kaupunki, ei kirkonkylä, lausui Cityläinen.

– Tämä rakennus soveltuu ehkä aiempaa versiota paremmin yhteen muihin City-kortteliin suunniteltuihin rakennuksiin, kirjoitti eräs.

– Lappeenranta kehittyy! Kävelin eilen keskustassa Galleria-Iso-Kristiina-Technopolis-Vesitorni-reitillä ja totesin, että se osa alkaa näyttää pikkuhiljaa oikealta kaupungilta. City-kortteli kun vielä nousee pilviin, niin jopa pikkukaupunkimaisuus poistuu keskustasta, riemuitsi Peräkammarin poika.

– Kovin on pliisu näin näyttävälle paikalle, arvioi Veronmaksaja.

 

Joitain kirjoittajia sijainti kirkon vieressä arveluttaa.

– Aamulla kun aukaisin lehden, katsoin ensin että kuvassa esitellään uutta ydinvoimalaa. Ei sovellu kirkon viereen. Herkkään paikkaan tulisi tehdä laadukasta, kaupunkikuvaan soveltuvaa modernia arkkitehtuuria.

Toisaalta yksi kirjoittaja kyseenalaisti ”hassusti risteykseen jääneen” Lappeen Marian kirkon arkkitehtuurisen arvon ja kauneuden.

– Tuskin siitä mikään maailmanpalo ja Harmageddon alkaisi, jos kyseinen kirkko purettaisiin ja mäen päälle puistoon tehtäisiin kokonaan vaikka uusi.

 

Eräs kirjoittaja olisi halunnut perinteisempää

– Minua olisi miellyttänyt joku klassinen rakennustyyli. Luulisi pankilla olevan varaa rakentaa vaikka perinteinen oikea kivitalo vaikka hiukan koristeellisenakin ja kuparikatolla.

Toinen kirjoittaja komppasi.

– Vielä ei ole liian myöhäistä rakentaa vanhan arkkitehtuurin muotoja ja estetiikkaa noudattelevia rakennuksia, jotka sopisivat kaupungin ”Viipurista seuraavan” maineeseen. Vai onko nykyaikainen arkkitehtuuri mennyt niin kuutio-orientoituneeksi, ettei kauniille rakennuksille enää ole piirtäjiä?

Nimimerkki Olli oli toisella kannalla.

– Pitääkö kaikkien lappeenrantalaisten uusien rakennusten näyttää vanhoilta venäläisiltä hevostalleilta, jotta ne kelpaavat paikallisille?

 

Sissi oli huolissaan näköaloista.

– Kuristetaan kaunis näköala kirkolta mahdollisimman pieneksi ja vielä rumalla maisemaan kuulumattomalla lasihökötyksellä!

Joidenkin mielestä tärkeää on, että City-korttelissa ylipäänsä tapahtuu.

– Ei herätä pahemmin tunteita. Hienoa, että Citykortteli lähtee rakentumaan, mutta eihän tuo nykyinen suunnitelma ole mikään arkkitehtuurin suuri taidonnäyte.

Japsin mielestä paras ratkaisu olisi ollut koko korttelin kokoinen kauppakeskuskompleksi.

– Näillä mennään, ei mahda mitään. Pääasia, että kortteli alkaa vihdoin kehittymään. Tässä on moni meistä jo meinannut homehtua pystyyn sitä ihmettä odotellessa.

 

Osuuspankin pääkonttori

Etelä-Karjalan osuuspankki kertoi tiistaina päättäneensä rakentaa City-kortteliin ns. Tapanaisen tontille uuden toimitalonsa.

Rakentaminen alkanee vielä syksyllä. Valmista olisi 2016.

Rakennusliike Lemminkäinen on jo jättänyt kaupungille meluilmoituksen rakennuksen perustustöistä 15. lokakuuta alkaen.

Talosta tulee kuusikerroksinen. Lisäksi maan alle tulee kaksi kerrosta ja muun muassa pysäköintitiloja.

Timo Laitakari