Pontus rikkoo kouluperinteet

LAPPEENRANTA. Uuden Pontuksen koulun kasvatuksellinen linja on vedetty. Rakennus ja liikennejärjestelyt hakevat vielä muotoaan.

Kirjoittaja:
Etti Kantola

Lappeenrannan itäpuolelle muutaman vuoden päästä valmistuva Pontuksen koulu rikkoo perinteistä koulukäsitystä. Suljetut luokat ja pulpettirivistöt väistyvät avoimen tilan tieltä, ja ikäryhmät korvautuvat eri-ikäisten lasten yhdessä oppimisella.

Oppilaan olan yli kurkkivasta opettajasta tulee lapsen käytettävissä oleva ohjaaja. Lukujärjestys muuttuu viikkotehtäviksi, istuminen ja kuunteleminen liikkumiseksi ja tutkimiseksi.

Kaupungin perusopetusjohtaja Mari Routti ja aluerehtori Jukka Mielikäinen kertovat, että Pontuksen kouluun otetaan montessoripedagogiikan vaikutteita. Se tarkoittaa, että koulussa korostuvat oppilaan yksilöllisyys ja itsenäisyys sekä vapaus ja vastuu omasta oppimisesta.

— Olemme tekemässä tulevaisuuden koulua, Mielikäinen sanoo.

Tavoitteena on koululaisten nykyistä korkeampi motivaatio ja sen seurauksena parempi oppiminen.

 

Jotta monipuoliset oppimismenetelmät onnistuisivat, koulurakennuskaan ei voi olla niin kuin ennen. Koulu jakautuu neljään soluun, joissa on erilaisia sopukoita, keskusaukio ja ovettomia, aukiolle avautuvia luokkahuoneita. Puheissa vilahtelevat säkkituolit ja hiljaisen työskentelyn tilat. Tärkeää on tilojen muunneltavuus.

— Emme tee koulua, jossa oppilaat kuuntelevat 20—30 tuntia viikossa. Ne hetket, jolloin opettaja puhuu edessä, ovat harvinaisia ja mahdollisimman lyhyitä, Mielikäinen kertoo.

Pontuksen suunnitelmat ovat uudenaikaisia, mutta samaa kehitystä tapahtuu muissakin kouluissa. Uudessa koulussa on helpompi tehdä iso harppaus kerralla.

 

Junaradan, Muukontien ja Pontuksen kaivannon kainaloon nousevan kaksikerroksisen rakennuksen mallista on kaksi vaihtoehtoa. Ne ovat T- ja Z-kirjaimien muotoiset.

Malli valitaan syksyn aikana, minkä jälkeen tarkentuvat liikennejärjestelyt. Kaava mahdollistaa alikulun Muukontien ja radan ali sekä kiertoliittymän. Radan väliin rakennetaan tarvittaessa meluaita.

 

Pontuksen koulu

Korvaa Muukonniemen, Kanavansuun, Mustolan ja Partalan koulut sekä Kanavansuun ja Kartanon päiväkodit.

Toiminta alkaa vuoden 2017 alussa.

360 1.—6.-luokkalaista, 120 päiväkotilasta ja 60 työntekijää.

Rakennukseen tulevat nuorisotila ja kirjasto.

Kustannusarvio 15,5 miljoonaa euroa.

 

Etti Kantola