Armila ehkä osaksi uutta keskussairaalaa

RAKENTAMINEN. Eksote ja Lappeenrannan kaupunki selvittävät Armilan sairaalan ja terveyskeskuksen siirtoa keskussairaalan uudisrakennuksen yhteyteen.

HEIKKI SOPANEN

Armilan sairaalan ja terveyskeskuksen toiminnot Lappeenrannassa saattavat siirtyä keskussairaalan yhteyteen. Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote selvittävät, onko nyt taloudellisesti oikea hetki toteuttaa jo vuosia sitten ensi kerran esitetty operaatio.

Sairaalatoimintojen tilalle Armilaan voitaisiin kaavoittaa monimuotoinen asuinalue.

Eksote suunnittelee parhaillaan keskussairaalaan uudisrakennusta. Samanaikaisesti Etelä-Karjalan pelastuslaitos on kertonut halustaan siirtyä Armilankadulta kaupungin itäalueelle.

Pelastuslaitoksen tontin jääminen tyhjän pantiksi kypsytti kaupungin virkamiehistössä ajatuksen, voisiko kaupungin omistamaa Armilan aluetta hyödyntää laajemmin kaupunkirakenteen kehittämiseen. Eli Armilan sairaala ja terveyskeskus muuttaisivat keskussairaalan uudisrakennuksen tiloihin.

Uudisrakentamisen myötä sairaalan A-tornista vapautuu tilaa ja uudisrakennukseen voidaan tehdä lisäkerros Armilan kuntoutuspotilaita varten. Kaupungille jäisi Armilaan 4,3 hehtaarin alue, joka voidaan kaavoittaa rahastettaviksi tonteiksi.

 

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ja Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen pitävät ideaa hyvinkin toteuttamisen arvoisena.

-Tilaisuus kannattaa hyödyntää, jos taloudelliset edellytykset hankkeelle täyttyvät. Saisimme keskustan tuntumaan kehitettäväksi suuren alueen, jossa on kunnallistekniikka valmiina, Jarva sanoo.

Itkonen lupaa, että jos muutto tehdään, Eksoten palvelut paranevat ja kustannukset laskevat.

-Yhteiset tilat ja laitteet vähentäisivät käyttökustannuksia. Mikä tärkeintä, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito toimisivat esimerkillisesti yhteen. Sote-slangi uudenlaisesta ajattelusta palvelujen tuottamiseksi konkretisoituisi.

 

Tällä hetkellä Eksote on Armilan sairaalan ja terveyskeskuksen vuokralainen, ja tarjoaa kaupungin vuokratiloissa terveyspalveluja sosiaali- ja terveyspiirin jäsenkunnille. Eksote maksaa tiloista kaupungille vuokraa 1,6 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaupungin pitäisi investoida vuosina 2015-2020 Armilan sairaalarakennuksiin 11,4 miljoonaa euroa pitääkseen ne toiminnallisessa kunnossa. Nyt mietitään ja lasketaan, mitä kannattaa tehdä. Jatketaanko nykymenolla vai laitetaanko alue lihoiksi?

-Kyse on siitä, paljonko Armilaan pitää investoida tulevina vuosina ja paljonko alue tuottaisi kaupungille kiinteistöveroina ja tontinmyyntituloina, kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen summaa.

 

Naukkarisen ajatuksissa Armilan alueelle voitaisiin kaavoittaa 500-700 asukkaan asuinalue. Hän arvelee, että alue kiinnostaisi lapsiperheitä, koska monet harrastusmahdollisuudet ovat kivenheiton päässä.

Eksoten Itkonen toivoo, että alueelle rakentuisi moderni vanhusten asumisalue.

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) sanoo, että idean toteuttamisessa hyötyjinä olisivat sekä kaupunki että Eksote.

Sairaalan uudisrakennuksen rakentamispäätös oli tarkoitus hyväksyttää Eksoten hallituksella ensi keskiviikkona. Nyt otetaan aikalisää tammikuun loppuun saakka ja osapuolet selvittävät muuton mahdollisuuden ja sen taloudelliset vaikutukset.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen