Atma Trade aloittaa yt:t

Kauppa. Laplandia-marketeissa ja Grande Orchidéessa varaudutaan väen vähentämiseen.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

 

Laplandia-marketteja ja tavaratalo Grande Orchidéeta pyörittävä Atma Trade Oy käynnistää koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Syynä on venäläisten ostosmatkailijoiden vähentyminen.

Grande Orchidéen tavaratalopäällikkö ja Atma Traden controller Jari Palomäki sanoo, että keinovalikoimissa ovat osa-aikaistamiset, lomautukset ja jopa irtisanomiset.

Neuvottelut koskevat noin 140:tä henkilöä. Henkilövaikutuksista Palomäki ei halua vielä puhua. Neuvottelut kestävät tammikuulle.

 

Palomäki sanoo, ettei yhtiö ole lopettamassa mitään myymälöistään. Kun ruplan kurssi on niin huono, ettei kauppa käy, yhtiön pitää varautua sopeuttamaan työntekijämäärä myyntiä vastaavaksi.

Lopulta myynnin kehitys ratkaisee toimenpiteet.

– Paljon tiedetään 15. tammikuuta, kun venäläisiltä loppuvat vuodenvaihteen lomat.

– Jos eurolla saa nyt vajaat 60 ruplaa ja rajat ovat melko hiljaisia, niin pakkohan tässä on jotain tehdä, jos tilanne ei korjaudu venäläisten asiakkaiden osalta.

Atma Tradessa käytiin yt-neuvotteluja samasta syystä myös viime keväällä. Niiden jälkeen yhdeksän henkeä irtisanottiin. Lisäksi osa-aikaisten sopimuksia on jätetty uusimatta ja väkeä on lomautettu.

 

Atma Tradella on päivittäis- ja käyttötavaraa myyvät Laplandia-marketit Nuijamaalla ja Imatralla. Imatralla on töissä noin 40 henkeä ja Nuijamaalla 80.

Lappeenrannan Myllymäessä sijaitseva Grande Orchidée myy lähinnä vaatteita. Se työllistää 25 henkeä.

Palomäen mukaan suurimmat vaikeudet ovat tällä hetkellä Nuijamaalla, jossa asiakkaat ovat pääosin venäläisiä.

Vuosi sitten avannut Grande Orchidée oli sekin alun perin suunnattu venäläisille. Yhtiössä kuitenkin päätettiin jo viime keväänä suunnata tarjontaa ja markkinointia enemmän suomalaisille.

Palomäen mukaan tässä on onnistuttu.

 

Palomäki pitää Venäjän tilannetta ja rajaliikenteen kehittymistä täysin arvaamattomana.

– Toivotaan, ettei raja sentään menisi kokonaan kiinni.

Hänen mielestään koko maakunnassa pitäisi nyt miettiä, mitä asioita voitaisiin tehdä, jotta itäturistit tänne yhä löytäisivät.

Timo Laitakari