Lappeenranta kituuttelee viime vuoden linjauksilla

Lappeenranta | Kaupungin budjetti ei sisällä suuria yllätyksiä. Rahaa on käytettävissä entistä vähemmän. Isot kouluinvestoinnit näkyvät velkamäärässä.

Kirjoittaja:
Lappeenrannan budjetti ei aiheuta ensi vuodelle suuria muutoksia kaupungin palveluihin tai muuhunkaan. Talouden tiukat ajat jatkuvat. Toimialat joutuvat pääosin elämään supistuvilla käyttörahoilla.

Verotus pysyy samalla korkealla tasolla, jonne se viime vuonna nostettiin. Taloudenpito etenee muutenkin paljolti viime vuonna linjatun talousohjelman raameissa.

Ensi vuonna investoidaan lähinnä kouluihin ja päiväkoteihin. Suurimmat kohteet ovat Pontuksen koulu ja päiväkoti (6,6 miljoonaa euroa), Lauritsalan alakoulu (3,8 me) ja Myllymäen päiväkodin luokkatilojen rakentaminen (2,6 me).

Vuosi sitten laaditun investointiohjelman piti lopettaa kaupungin velkaantuminen. Kosteusongelmat pakottivat kuitenkin rakentamaan Pontuksen ja Lauritsalan suunniteltua aikaisemmin, mikä sotki jo suunnitelmat.

Investointien kokonaismäärä ensi vuonna on 30,5 miljoonaa euroa. Taso on kymmenisen miljoonaa suurempi kuin mihin olisi varaa.

Budjetti syntyi kaupunginhallituksessa lopulta varsin sopuisasti. Puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) kertoo, ettei niistä tarvinnut edes äänestää.

-?Viime vuonna tehtiin kipeimmät päätökset. Nyt ollaan niitä toteutettu.

Kakkola arvelee, että tiukasta taloudenpidosta huolimatta kuntalaisten palvelut pystytään turvaamaan kohtuullisen hyvin.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kiittelee kaupungin toimialoja siitä, että menot ovat pysyneet kurissa.

-?Myös Eksoten viiden vuoden tasapainottamisohjelma toimii hyvin.

Ensi vuonna käyttötalouden menot kasvavat 0,6 prosenttia. Nettomenot kasvavat vain sosiaali- ja terveyspalveluissa ja niissäkin kyse on vanhojen velkojen maksamisesta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri kattaa lisätuloilla aikaisempien vuosien alijäämiään.

 

Jarva muistuttaa myös kaupungin hallinnon tekemistä säästöistä. Valtuustokaudelle on asetettu hallintomenoihin 2,8 miljoonan euron säästövelvoite, josta 2,2 miljoonaa on jo päätetty.

Osana säästöjä kaupungin henkilöstömäärä on vähentynyt vuoden aikana 76 hengellä, kun eläkkeelle jääneiden paikkoja ei ole uudelleen täytetty. Henkilöstön kokonaismäärä on nyt 2?289.

 

Kaupungin tulopuolella kiusana on maan heikko talouskasvu. Verotulojen kasvua ei juuri ole luvassa ja kaupungin saamat valtionosuudet vähenevät tästä vuodesta arviolta kolmella miljoonalla eurolla.

Vaikka jo 2015 on tulojen suhteen epävarma, huonompaa on luvassa myöhemmin. Muun muassa UPM:n ja Parocin jo päätetyt henkilöstövähennykset iskevät kaupunkiin pahiten 2016.

Lopullisesti budjetista päättää kaupunginvaltuusto 8. joulukuuta.

TIMO LAITAKARI