Kivisalmen pumppaamo mullistaa jääolot

Pien-Saimaa. Kivisalmen pumppaamo muuttaa totuttuja virtauksia molemmin puolin salmea. Kukaan ei vielä tiedä, miten.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Pien-Saimaa vesineen ja ihmisineen on tuntemattoman ja arvaamattoman edessä.

Kivisalmen pumppaamo asennetaan tammi-helmikuussa Lappeenrannan ja Taipalsaaren rajalle, ja pumppaamo on tällä tietoa toiminnassa helmikuun aikana.

Varmaa on, että pumppaamo muuttaa virtauksia ja totuttuja jääoloja, mutta kukaan ei tiedä, miten paljon ja missä saakka. Jäällä liikkuja on entistä enemmän oman vastuunsa varassa.

Palomestari Jukka Kinnunen Etelä-Karjalan pelastuslaitoksesta kehottaa ihmisiä varovaisuuteen niin pumppaamon alapuolella Piiluvanselällä kuin pumppaamon yläpuolella Heposalon tienoilla ja ehkä jopa Vehkasalonselällä saakka.

Projektikoordinaattori Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, että virtausten muutosta on pyritty jonkin verran arvioimaan, mutta arvioissa ei päästä lähelle totuutta.

 

Aura ja Kinnunen muistuttavat, että Pien-Saimaan jäätilanne ja virtaukset vaihtelevat normaalioloissakin melkoisesti, vedenkorkeuden ja talven ankaruuden perusteella.

Epävarmaa on vielä sekin, miten paljon Kivisalmen pumppaamo laajentaa Vehkataipaleen pumppaamon virtauksen vaikutusaluetta vai laajentaako ollenkaan.

-Jo yksittäisten vuosien välillä jääolot vaihtelevat äärimmäisyydestä toiseen, Aura sanoo.

Kinnunen muistuttaa, että jäällä liikkujien ei pumppaamon tulon myötä pidä yhtään luottaa vanhoihin tottumuksiin.

-Kivisalmen rannan parkkipaikalta on aiemmin lähdetty jäälle kalastamaan. Nyt se ei enää onnistu.

Auran karkean arvion mukaan sulat alueet rajoittuvat pumppaamon lähituntumaan, mutta paljonko pumppaamo heikentää jäätä kauempana, on arvoitus.

 

Pumpun rakentaminen on parhaillaan loppusuoralla. Kun kone aloittaa toimintansa, se pumppaa vettä Taipalsaaren itäpuoliselta Pien-Saimaalta länsipuolelle Piiluvanselälle sekä lisää läntisimmän Pien-Saimaan olemattomia virtauksia.

Kivisalmen pumppaamon lähialueille tulee varoitustauluja ja liikkumista rajoittavia merkintöjä.

Ilpo Leskinen