Konkari tyrkylle MM-kisoihin

LAPPEENRANTA | NST Lappeenrannan maalivahti Jarkko Monthan on ehdolla salibandymaajoukkueeseen, 37-vuotiaana ja ensikertalaisena.

 

 

 

NST Lappeenrannan maalivahti Jarkko Monthan on noussut antiteesiksi nuoruuden ylivallalle urheilussa. Ensin 31-vuotiaana alasarjoista salibandyliigaan, nyt 37-vuotiaana maajoukkuevalmentaja Petri Kettusen eilen julkistamalle 30 MM-kisakandidaatin listalle.

Siitä valitaan Suomen lopullinen kahden maalivahdin ja 18 kenttäpelaajan miehistö joulukuussa Göteborgissa käytäviin MM-kisoihin. Monthanin ilmestyminen listalle yllätti, sillä hän ei ole aiemmin ollut maajoukkuekuvioissa lainkaan mukana.

— Olihan se minulle varmaan yhtä iso yllätys kuin kaikille muillekin, naurahti Monthan matkallaan NST:n perjantaisiin harjoituksiin.

MM-ehdokkaina on neljä maalivahtia.

— Sehän on selvä, että niistä kolmesta maajoukkueessa jo olleesta kaverista valitaan kisaveskarit, mutta neljänneksi Kettunen halusi tällaisen kokeneemman äijän, jonka voi kutsua tarvittaessa kehiin. Ajatteli varmaan, ettei meikäläinen turhia jännittele, jos kutsu käy.

 

Isokokoinen ja laukaukset hyvin peittävä Monthan on pelannut liigassa hyvällä tasolla jo puolenkymmentä kautta. Hän debytoi pääsarjassa vuonna 2008, mitä ennen hän huhki vuosikaudet Imatran seudun joukkueissa pääasiassa kakkosdivisioonassa.

Liigapaikka aukesi vanhoilla päivillä, kun NST oli joutunut maalivahtipulaan. Molemmat torjujat olivat vaihtaneet maisemaa, muun muassa nykyinen maajoukkuevahti Eero Kosonen muutti Jyväskylään.

NST:n maalivahteja nykyään valmentava Juho Meuronen oli bongannut Monthanin vastapuolelta ja vihjaissut hänestä silloiselle päävalmentajalle Jarkko Rantalalle. Rantala soitti ja sanoi, että tule käymään, testataan vähän ukkoa.

— Sillä tiellä ollaan. Pelaajana olisin ollut varmaan valmis jo aikaisemminkin, mutta en ole sen ihmeempää meteliä ikinä itsestäni pitänyt. Sellaisia huhuja olen kuullut, että kun pelasin aikoinaan Ruokolahden Rajussa ykkösdivaria, niin ne olisivat jo silloin olleet NST:ssä kiinnostuneita, mutta jostain syystä kutsua ei käynyt, Monthan muistelee.

 

MM-ehdokkaiden pitkällä listalla on NST:stä toinenkin nimi. Puolustaja Risto Töllikkö on jo melko kokenut maajoukkuepeluri, vaikka on Monthania 14 vuotta nuorempi.

— Toivon, että Risto pääsisi kisoihin. Onhan se huikea pelimies, Monthan sanoo.

 

Salibandyliigan viimeisin maajoukkuetauko on ohi. Vahvan alkukauden pelannut NST on kahminut seitsemästä ottelusta viisi voittoa. Tänään pelit jatkuvat kotiottelulla sarjakolmosta Seinäjoen Peli-Veljiä vastaan.

Vastapuolen maalissa on yksi neljästä MM-ehdokkaasta Jarno Ihme, mutta hänen kisapaikkaansa Monthan ei usko.

— Jos itse valitsisin, niin Tomi Ikonen ja Eero Kosonen lähtisivät kisoihin.

Suomen MM-kisajoukkue julkistetaan ensi viikon torstaina 13. marraskuuta.

Olihan se minulle varmaan yhtä iso yllätys kuin kaikille muillekin.

Jarkko Monthan

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen