Lappeenrannalle ehkä puukauppakorvauksia

KARTELLI. Metsäyhtiöiden puukartellijuttu uudestaan Helsingin käräjäoikeuteen. Lappeenrannan kaupunki hakee miljoonan korvausta alekaupoista.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupunki saattaa saada metsäyhtiöiltä korvauksia alihintaisista puukaupoista. Kaupungin on kuitenkin syytä varautua siihen, että oikeutta asiassa käydään vuosikausia. Helsingin hovioikeus palautti perjantaina antamallaan päätöksellä Metsäliiton, Stora Enson ja UPM:n epäillyn kartelliasian Helsingin käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Helsingin käräjäoikeus linjasi maaliskuussa, että metsänomistajien korvausvaatimukset olivat vanhentuneita eikä ottanut korvausasiaa käsiteltäväkseen. Hovioikeus oli toista mieltä ja nyt käräjäoikeus joutuu selvittämään koko kartelliepäilypaketin ja arvioimaan korvausvaatimukset.

 

Lappeenrannan kaupunki hakee metsäyhtiöiltä noin miljoonan euron vahingonkorvauksia puukaupoista, jotka tehtiin 1997-2004. Korvausvaade perustuu siihen, että kolmella suurella metsäyhtiöllä on ollut kielletty kartelli kyseisenä ajanjaksona. Yhtiöt sopivat keskenään esimerkiksi hinnoista ja markkinoiden jaosta. Lappeenrannan kaupunki teki kartelliaikana kyseisten yhtiöiden kanssa puukauppoja 4,2 miljoonalla eurolla.

Markkinaoikeus tuomitsi vuonna 2009 Stora Enson 30 miljoonan ja Metsäliiton 20 miljoonan euron sakkoihin kartellista. Mukana ollut UPM välttyi sakoilta, koska se paljasti kartellin.

Noin 650 metsänomistajaa vaatii oikeudessa metsäyhtiöiltä korvauksia kartellista. Heidän mielestään kartelli laski puun myyntihintoja ja aiheutti taloudellista vahinkoa puunmyyjille. Hovioikeuden ratkaisu koski 13 metsänomistajaa, joiden osalta käräjäoikeus oli tehnyt maaliskuisen ratkaisunsa.

 

Nyt koko vyyhden käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa ja vireillä ovat myös Metsähallituksen, kuntien ja seurakuntien korvauskanteet. Lappeenrannan lisäksi korvauksia hakee yli 40 kuntaa. Kunnat vaativat metsäyhtiöiltä yhteensä noin 26 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Suurimmat vaateet ovat Kuopiolla, Hämeenlinnalla, Joensuulla ja Lappeenrannalla. Korvausvaatimukset lähtevät olettamasta, että hintavaikutukset olisivat olleet keskimäärin 25 prosenttia.

Metsähallitus vaatii kolmelta metsäjätiltä 160 miljoonan euron korvauksia. Yksityismetsänomistajien korvausvaatimukset vaihtelevat muutamista tuhansista miljooniin euroihin.

 

Metsä-hallitus vaatii kolmelta metsäjätiltä 160 miljoonan euron korvauksia.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen