Sovun hinnaksi uusi kerrostalo

KAAVOITUS. Lappeenrannan kaupunki ja kiinteistönomistaja Ainonkadulla lopettavat riitelyn reilun tuhannen neliön rakennusoikeutta vastaan.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupunki kaavoittaa Ainonkatu 29:n tontille 1?080 kerrosneliötä lisärakennusoikeutta. Lisäneliöt mahdollistavat toisen kerrostalon rakentamisen tontilla jo olevan talon yhteyteen. Uuden talon neliöt tulevat tontin sisäosan rinteeseen Ainonkadun ja Kimpisenkadun väliin.

Lisäneliöiden kaavoittamisella laitetaan piste kiinteistönomistajan ja kaupungin väliselle kiistalle, joka juontaa aina 1950-luvulle. Kiistaa on käyty vuosikymmenten aikana tontin Kimpisenkadun puolella olleesta vanhasta puutalosta, sen kohtalosta ja mahdollisesta uudisrakentamisesta vanhan tilalle.

Ainonkadun puolella on 1960-luvulla rakennettu kerrostalo, jonka rakennusoikeus on noin 1?100 kerrosneliötä.

 

Kaupunki kaavoitti Kimpisenkadun puutalon tontinosan parkkipaikaksi 2005. Tontin omistaja nosti 2011 kaupunkia vastaan kanteen. Hän vaati 100?000 euron vahingonkorvausta, koska katsoi kaupungin rikkoneen 1955 tehdyn kiinteistökaupan ehtoja. Tontin omistajan mielestä hänelle kuului oikeus rakentaa vanhan talon ja autotallin tilalle yksikerroksinen, 175 neliön asuintalo.

Vahingonkorvausvaatimus perustui 175 neliön asuinrakennuksen rakennusoikeuden arvoon maapohjineen.

 

Kaupunki kiisti aluksi korvausvaatimuksen kokonaisuudessaan. Asia ei kuitenkaan mennyt käräjille vaan kaupunki ja tontinomistaja kävivät hieromaan sovintoa. Sovintoa hierottaessa kaupunki puratti vanhan puutalon vuosien 2011-2012 aikana.

Viime keväänä tontinomistaja jätti kaupungille Ainonkatu 29:ää koskevan kaavamuutoshakemuksen. Perusteluina olivat kiinteistön jatkojalostaminen ja kaupunkikuvallisen ilmeen kehittäminen. Osapuolet sopivat, että kaupunki kaavoittaa tontille 1?080 kerrosneliötä lisärakennusoikeutta, ja tontinomistaja luopuu kaikista vaatimuksistaan vahingonkorvauskiistassa.

Kaavoitus on aloitettu tänä syksynä. Kaupunki saa lisärakennusoikeuden tontille tuomasta arvonnoususta 51?265 euron korvauksen, joka perustuu kaupungin maapoliittiseen ohjelmaan.

Sovinto syntyy, kun asemakaavamuutos on lainvoimainen ja tontinomistaja peruuttaa käräjäoikeuteen jättämänsä kanteen. Jos kaavamuutos ei ole lainvoimainen ensi vuoden loppuun mennessä, sovintosopimus purkautuu, jos jompikumpi osapuoli niin vaatii.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina riita-asian sopimisen sopimusluonnoksen mukaisesti.

 

Asiassa laitetaan piste kiinteistönomistajan ja kaupungin väliselle kiistalle, joka juontaa aina 1950-luvulle.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen