Punkka pelastautui teatterista päiväkotiin

Teatteri | Näyttelijä Samuli Punkan terveys ei kestänyt Lappeenrannan kaupunginteatterin sisäilmaongelmia. Hän lähtee kiertueelle esittämään lastenteatteria.

Näyttelijä Samuli Punkka pakkaa farmariauton täyteen lavasteita ja hurauttaa tulevan talven aikana lappeenrantalaisiin päiväkoteihin. Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä on valmistanut kollegansa Anna-Kaisa Makkosen avustuksella lastennäytelmän Sadunmaa, joka perustuu viulisti Marjukka Polan tuoreeseen musiikkisatukirjaan.  

— Kun olen soitellut päiväkoteihin ja tarjonnut esitystä, vastaanotto on ollut ilahtunut ja innostunut, Punkka kertoo.

Esityksen rahoittavat Lappeenrannan kaupunginteatteri ja kulttuuritoimi, joten se on päiväkodeille ilmainen.

 

Marjukka Polan kirjoittamassa sadussa seikkailee kuninkaallista väkeä, lohikäärmeitä ja velhoja. Punkka esittää näytelmässä kahdeksaa eri hahmoa, joten miehen muuntautumiskyvylle on käyttöä.

Makkonen ja Punkka dramatisoivat Polan tekstin näyttämölle, mutta vastaavat myös kaikesta muusta kuten puvustuksesta ja lavastuksesta. Ratkaisuissa on pitänyt huomioida, että koko esityksen pitää mahtua autoon.

Onneksi apuna ovat olleet työkaverit kaupunginteatterin puvustamosta ja lavastamosta. Teatterin tarpeistosta löytyi esimerkiksi nukke, joka tehtiin aikoinaan Humisevaa harjua varten. Pienellä tuunauksella se muuttui satunäytelmän prinsessa Auroraksi.

 

Punkka lähtee mielellään esiintymään lapsille, mutta kiertue syntyi osin käytännön pakosta. Lappeenrannan kaupunginteatterin sisäilmaongelmat vaikuttavat hänen terveyteensä niin voimakkaasti, ettei hän voi työskennellä talossa.

Näytäntökausien aikana Punkka on sairastellut jatkuvasti: nenä vuotaa verta, kurkku on kipeä, yskä vaivaa ja lämpö nousee. Oireet kärjistyivät viime talvena, kun Punkka pyörtyi lavalle kesken esityksen.

— Ehdotin itse tätä ratkaisua niin, että voin tehdä töitä, mutta jossain muualla kuin teatterissa.

Punkka on mukana Peter Panin esityksissä, mutta ei missään tämän syksyn uusista ensi-illoista. Sen sijaan hän treenaa pari kertaa viikossa Helsingissä Franz Kafkan Oikeusjuttua, joka on Lappeenrannan kaupunginteatterin, Teatteri Jurkan ja Teatteri Kansan Syvien Rivien yhteisproduktio. Oikeusjuttu nähdään Lappeenrannassa keväällä.

Lastennäytelmän valmistaminen sopi myös raskaana olevan Anna-Kaisa Makkosen tilanteeseen. Koska hän oli jäämässsä äitiyslomalle, hänelle olisi ollut turha antaa rooleja syksyn näytelmissä.

— Olen välillä toivonut, että voisin kokeilla ohjaamista. Tässä oli siihen sopiva mahdollisuus, Makkonen sanoo.

 

Lappeenrannan vanha teatteritalo jää pois käytöstä kevään näytöskauden jälkeen. On auki, missä teatteria tehdään ensi syksynä, kun uusi teatteri ei ole vielä valmis. Voisiko teatteri lähteä kiertueelle vähän suuremmalla porukalla?

— Kaikki on kiinni uudesta teatterinjohtajasta. Meille näyttelijöille se sopisi varmasti, toisi työhön vaihtelua. Voisimme vaikka hyödyntää hienoja työväentaloja, joita kaupungista löytyy, Makkonen sanoo.

 

Sadunmaan ensi-ilta

kutsuvieraille la 15.11. Etelä-Karjalan taidemuseossa, minkä jälkeen esitys lähtee kiertämään päiväkoteja. Kaikille avoimet esitykset Lappeenrannan maakuntakirjaston satuhuoneessa ma 17.11. klo 18 ja la 7.2. klo 12.

 

Ehdotin itse tätä ratkaisua niin, että voin tehdä töitä, mutta jossain muualla kuin teatterissa.

Samuli Punkka

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto