Ryanair leikkaa lentoja Lappeenrantaan

Lappeenranta. Ensi vuonna lentoja on ehkä vain puolet tämän vuoden määristä. Uusia yhtiöitä yritetään houkutella kentälle jo vuoden 2015 aikana.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Halpalentoyhtiö Ryanair vähentää ensi vuonna Lappeenrannan-lentojaan tuntuvasti. Kuluvan talvikauden jälkeen yhtiö lopettaa kokonaan reitin Saksan Weezeen. Lisäksi talvitauolla olevan Espanjan Gironan-reitti lennetään ensi vuonna vain heinäkuussa.

Tällä tietoa koko vuoden jatkuu vain Ryanairin reitti Italian Bergamoon. Jos uusia lentoja ei saada tilalle, muutokset lähes puolittavat Lappeenrannan lentojen ja lentomatkustajien määrän tästä vuodesta.

Lentomuutoksista tiedotti Lappeenrannan kaupunki maanantaina iltapäivällä. Toimitus ei tavoittanut Ryanairin edustajaa kommentoimaan asiaa.

Kun irlantilaisyhtiö aiemmin syksyllä ilmoitti vähennyksistä Tampereen-reiteillään, se perusteli asiaa konepulalla ja keskittymisellä eteläisen Euroopan reitteihin.

 

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva pitää yhtiön päätöstä kaupungin kannalta huonona uutisena.

– Me tarvitsemme lentomatkustajia ja -reittejä. Nyt ei pidä lannistua.

Jarvan mukaan uusia yhtiöitä Lappeenrannan kentälle on etsitty aktiivisesti. Keskusteluja on käyty usean yhtiön kanssa. Kun neuvottelut ovat kesken, niistä ei kuitenkaan voi kertoa julkisuuteen. Jarva uskoo ja toivoo, että uusia tulijoita löytyy jo 2015.

Kaupungin elinkeinoyhtiö Wirman erityisasiantuntija Markus Lankinen kertoo, että Lappeenrantaan yritetään houkutella erityisesti halpalentoyhtiöitä ja tilauslentoja.

Kaupunki on budjetoinut vuosittain puoli miljoonaa euroa lentoyhtiöille maksettaviin ns. markkinointimaksuihin. Käytännössä kyse on ollut kynnysrahoista, joita ilman lentoyhtiöt eivät ole suostuneet reittejä avaamaan.

Myös ensi vuoden budjetissa määräraha säilytetään. Ryanairille varatusta rahasta noin puolet jää nyt käyttämättä. Se on käytettävissä uusien yhtiöiden kanssa tehtäviin sopimuksiin.

 

Lappeenrannan kentän omistaa valtiollinen Finavia. Kentän siirtämisestä maakunnalliseen omistukseen on tehty esisopimus kaupungin, maakuntaliiton, ministeriön ja Finavian kesken.

Kentän omistajaksi tullee kaupungin ja maakuntaliiton hallitsema säätiö vuoden 2016 alussa. Kentän matkustajamäärät on tarkoitus pikaisesti moninkertaistaa. Jarva uskoo yhä kentän tulevaisuuteen ja houkuttelevuuteen.

– Jo sijaintinsakin perusteella Lappeenrannan lentokenttä on vetovoimainen.

Uutta lentokenttäyhtiötä ryhtyy vuodenvaihteessa valmistelemaan Lappeenrannan lentoaseman päällikkö Petteri Lehti, joka jää projektia varten työlomalle Finaviasta.

Timo Laitakari