Sekakuoro tarttuu juhlaan

Kuorolaulu. Carpe Diem -kuoron viihteellinen ohjelmisto vetää uusia laulajia.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Viihdemusiikkia esittävä eteläkarjalainen sekakuoro Carpe Diem täyttää 20 vuotta tänä vuonna. Kuoro järjestää juhlakonsertin Lappeenrannassa lauantaina. Juhlassa ovat mukana puhallinorkesteri Pyörre ja Steiner-koulun Sävelsiipi-kuoro. Muodollisen kuoroasetelman sijasta tarjolla on laulujen tarinoiden kautta etenevä musiikkinäytelmä, jota asut, koreografia ja valot tukevat.

 

Miksi viette konserttia musikaalin suuntaan, kuoroyhdistyksen puheenjohtaja Titta Kossila?

— Halusimme tehdä jotain erilaista, isoa ja uutta. Kuorolaisia on 35, lapsia 20 ja orkesterilaisia runsaat 20 ja tällainen ison porukan produktio on meille todella uutta.

 

Millaisesta musiikista tarina syntyy?

— Suosikeista vuosien varrelta. Lähtökohta olivat laulut, jotka ovat uponneet yleisöön ja joita kuorolaisista on ollut ihana laulaa. Monipuolisesti a cappellaa, hidasta, perinteistä, suomalaista ja ulkomaista.

 

Miten kuorolaisten määrä on kehittynyt?

— Meillä on ollut uusien jäsenien ryntäys, porukkaa on tullut paljon lisää. Moni uusi jäsen on kokeillut kirkkokuoroa, mutta toivonut menevämpää musiikkia. Sitä on vähän, joten kenties se kiinnostaa.

 

Millainen on sekakuoron sukupuolijakauma?

— Alttoja on melkein 15 ja sopraanoja 15. Kahdeksasta miehestä äänialaltaan bassoja on kuusi ja tenoreita kaksi. Miehiä saisi olla enemmän, erityisesti tenoreita. He ovat kultaakin kalliimpia.

 

Entä ikäjakauma?

— Ihana. Parikymppisestä seitsemänkymppisiin, eli kaikenikäiset voivat tulla kuoroon. Olen itse ollut mukana kuorossa seitsemän vuotta, ja sinä aikana nuorin kuorolainen on ollut 15-vuotias.

 

Vaikuttaako tenoreiden vähyys kuoron sointiin?

— Ei, sillä se otetaan huomioon. Muut äänet laulavat hiljempaa, varsinkin jos tenoreilla on soolo. Kuoronjohtaja Nadja Härkönen on tarkka, että äänet ovat tasapainossa, eikä mikään ääni tule läpi.

 

Mikä on oma äänialasi?

— Mitä tarvitaan. Laulan kaikkea mahdollista ykkössopraanosta kakkosalttoon. Olen myös ollut Nadjan oikea käsi ja tavallaan varakuoronjohtaja tarvittaessa. Nadja on vaativa ja vie porukkaa eteenpäin.

 

Carpe Diem merkitsee hetkeen tarttumista. Mihin tässä hetkessä pitäisi tarttua?

— Nuorisoon. Musiikkifestivaaleilla on nuoria, mutta konserteissa he eivät käy. Nuoria pitäisi innostaa nauttimaan musiikista ja näkemään, että kuorossa laulaminenkin voi olla todella siistiä.

 

Viihdekuoro Carpe Diemin 20-vuotisjuhlakonsertti Lappeenranta-salissa 8.11. kello 18.

Carpe Diem -kuoro

Kari Pettisen perustama eteläkarjalainen sekakuoro.

Kuoroa johtaa Nadja Härkönen, ja siinä on vielä kaksi alkuperäisjäsentä.

Harjoittelee kerran viikossa maanantaisin, ennen esiintymisiä useammin.

Keikkailee tilausten ja tilanteen mukaan erilaisissa koti- ja muissa juhlissa, omissa konserteissa sekä muissa tapahtumissa. Esiintymiskokoonpano vaihtelee tuplakvartetista koko kuoroon.

Petteri Värtö