Ensi vuonna syntyy yli tuhat vauvaa

Lappeenranta. Syntyvyys on pysynyt maakunnassa viime vuodet tasaisena. Syntyville vauvoille lahjoitetaan tumput ja töppöset.

Jonna Mielonen-Jumisko

1168 villasukkaparia ja lapasta odottaa pientä pukijaansa Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Kaakkois-Suomen sydänpiiri lahjoitti tällä viikolla sairaalalle talkoilla tehtyjä käsitöitä. Lahjoitetut tumput ja töppöset jaetaan syntyville vauvoille.

Jokaiselle neulepaketille pitäisi löytyä saajansa, sillä arvioiden mukaan Etelä-Karjalassa syntyy ensi vuonna noin 1100 lasta.

-Tarkkaa arviota on mahdotonta antaa. Syntyvien määrä pystytään suurin piirtein laskemaan laskettujen aikojen ja tilastotiedon avulla, keskussairaalan synnytysvuodeosaston esimies Tuija Suokas kertoo.

Kuluneen viikon maanantaihin mennessä sairaalassa oli tänä vuonna syntynyt 1062 vauvaa. Noin kolmenkymmenen vauvan odotetaan vielä syntyvän tänä vuonna, Suokas sanoo.

 

Poikavauva Ahonen syntyi keskussairaalassa viime perjantaina. Päivä oli synnytysosastolla vilkas, sillä Ahosen vauvan lisäksi Etelä-Karjalaan syntyi kuusi muuta vauvaa.

-Keskimäärin vauvoja syntyy kolme vuorokaudessa. Välillä on hiljaisempaa, kiireisinä päivinä vauvoja syntyy jopa seitsemän, Suokas sanoo.

Syntyvyys on Etelä-Karjalassa pysynyt viime vuodet tasaisena.

-Vuosi 2010 oli huippuvuosi. Tulevina vuosina odottaisin, että 1100 vauvaa on se määrä, mitä tulee syntymään.

Syntyvyyden ennustaminen on hankalaa. Lähikuukausien vauvat ovat tiedossa, mutta esimerkiksi vuoden 2015 lopulla syntyviä vauvoja voi vain arvailla.

Perinteisesti on ajateltu, että esimerkiksi valtion taloudellinen tilanne vaikuttaisi lasten syntyvyyteen. Suokas ei ole huomannut, että talouden taantumalla tai nousukaudella olisi suoraan selkeää vaikutusta syntyvyyteen.

-Tietysti aina toivotaan, että vauvoja syntyisi paljon.

 

Tiistaina lahjoitetut villasukat ja lapaset ovat syntyneet talkoilla ja lahjoituksina. Neuleita ovat tehneet Yhdessä terveyden polulle -hankkeen kerhoihin osallistuneet ihmiset. Osa lahjoitetuista sukista ja lapasista on saatu ulkopuolisilta lahjoittajilta.

-Tekijöitä on ollut kymmeniä. Kaukaisimmat lahjoitukset ovat tulleet Pohjois-Karjalasta asti, Kaakkois-Suomen Sydänpiirin vt. toiminnanjohtaja Satu Kuningas sanoo.

Lahjoitettuja neuloksia jaetaan syntyville vauvoille loppuvuoden ja koko ensi vuoden ajan. Ensimmäiset tumput ja töppöset lahjoitettiin Ahosen poikavauvalle.

Uusien lahjoitusten lisäksi joulukuussa syntyvät vauvat saavat synnytyslaitokselta mukaansa Imatran ammattiopiston opiskelijoiden lahjoittamat Muumi-pussukat.

-Jouluaaton vauvoille annamme vielä erilliset lahjat, ja joulupukkikin saattaa osastolla vierailla, Suokas vihjaa.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko