Herra palasi ja rouva ihastui

Lasse ja Petra Karjalainen muuttivat Lappeenrannan Pulsaan ja remontoivat vanhan talon kodikseen. – Koti-liite

Kirjoittaja:
Kuvat Marleena Liikkanen

Lappeenrannan Pulsa on saanut paluumuuttajan ja maahanmuuttajan.

Pulsasta maailmalle 1960-luvun lopulla lähtenyt Lasse Karjalainen ja Sveitsistä Suomeen juurtunut Petra Karjalainen muuttivat kesäkuun alussa Joensuusta vanhaan peruskorjattuun hirsitaloon.

Lammen rannalla sijaitsevaa taloa on remontoitu Petra Karjalaisen johdolla siitä lähtien, kun se ostettiin nelisen vuotta sitten. Nyt työ on lähes valmis.

Pihan navetta on parhaillaan korjattavana. Siihen tulee varastotilaa ja vierashuone maailmalla asuville lapsille ja lapsenlapsille. Ensi kesänä on tarkoitus korjata rantasauna kylpykuntoon.

– En ikinä haaveillut paluusta Pulsaan, mutta ajattelin, että jokin kiinnekohta täällä voisi olla, Lasse Karjalainen sanoo.

Vaikka Lasse on vuodesta 1967 lähtien ollut poissa paikkakunnalta, siteet Pulsaan ovat säilyneet niin, että hän on pysynyt perillä kylän tapahtumista. Äiti ja sisaruksia asuu siellä, ja Lasse on kuulunut kylän hirviporukkaan.

 

1870-luvulla rakennettu ja sittemmin laajennettu hirsitalo sijaitsee lähellä Lasse Karjalaisen syntymäpaikkaa. Hän tunsi ostajan ja viime ajat tyhjillään olleen talon. Kun hän kuuli talon olevan myynnissä, kaupat tehtiin melkein siltä istumalta.

Lasse osti talon kesäpaikaksi. Kun Petra kävi katsomassa taloa ensimmäisen kerran, hän halusi muuttaa sinne pysyvästi, vaikka perhe viihtyi erinomaisesti Joensuussa.

Talo ei ollut asuttavassa kunnossa. Katto piti, mutta katon alla oli paljon huonokuntoista purettavaa.

 

Petra Karjalaisella on taitoa ja kokemusta vanhojen talojen hyödyntämisestä. Peruskorjaus oli työlästä mutta antoisaa. Hän vain teki ja eteni omaan tahtiinsa. Remontti oli myös juurtumista taloon, ympäröivään luontoon, Pulsaan ja sen rautatieasemaan.

Karjalaiset korjasivat taloa neljän vuoden ajan viikonloppuisin. Petra on johtanut ja tehnyt, Lasse on ollut apumiehenä. Lassen eläkkeellä olevat veljet ovat olleet mukana.

– Kun vanhan talon ostaa ja sitä ryhtyy korjaamaan, tietää jo etukäteen, että siitä tulee työleiri. Silti en ole ollut missään muualla niin onnellinen kuin täällä, Petra Karjalainen sanoo.

Talon sisustusratkaisut ja tekstiilit ovat hänen käsialaansa. Varastoista ja vinteiltä on otettu vanhoja esineitä uudelleen käyttöön.

Vanhan säilyttäminen on Petran sydäntä lähellä. Hänen kiinnostuksensa vanhaan juontaa Sveitsiin. Koti Blauenin kylässä lähellä Baselia oli vanha maalaistalo, jossa oli vanhoja huonekaluja. Kyläkin oli vanha.

– Pidän vanhasta, mutta en halua asua museossa. Pesu- ja keittiötilojen sekä vaatehuollon pitää olla tätä päivää ja arjen sujuvaa.

Hän ei suosi vanhoja esineitä vain ulkonäön vuoksi, vaan niiden on oltava käytössä.

 

Karjalainen muutti vuonna 1988 Sveitsistä Joensuuhun. Hän on koulutukseltaan tekstiili- ja sisustussuunnittelija. Ensi alkuun hän toimi kotiäitinä ja käsityöalan yrittäjänä ja sen jälkeen käsi- ja taideteollisuusyhdistys Taito Pohjois-Karjalan toiminnanjohtajana. Hänet tunnetaan kiitosta saaneen Joensuun Taito-korttelin luojana.

Lasse Karjalainen on yritystalouden suunnittelija ja kouluttaja. Työt kuljettavat häntä ympäri maata. Hän piti keskeneräistä taloa tukikohtanaan silloin, kun työt veivät häntä pääkaupunkiseudulle ja Mikkeliin.

 

Kun kotitalon remontti on lopuillaan ja Pulsaan jo juurruttu, energiaa on alkanut riittää muuhunkin. Sitä muuta tuli sopivasti tarjolle, kun Pulsan hoitokotiyhdistys luopui Pulsan asemakokonaisuudesta. Karjalaiset päättivät ostaa aseman.

Petra Karjalainen muovaa asemasta parhaillaan sisustuspuotia, kahvilaa ja aamiaismajoituspaikkaa. Aseman rakennukset ovat hyvässä kunnossa, mutta työtä riittää silti.

Talo lammen rannalla säilyy kotina, ja asemasta tulee työpaikka.

 

Parasta Pulsassa

1 Loistava ympäristö elämiselle ja harrastamiselle. Laaja tuttavien verkosto, josta löytyy kaikkea osaamista.

2 Pulsan kulttuuri ja historia. Luonto, suomalainen perinnemaisema ja vanhat talot.

3 Pulsassa on toimiva kyläyhteisö, kuten ennen vanhaan. Ihmiset tulevat ilmoittamatta käymään.

 

Kotimme kolme kultaista sääntöä

1  Iloisuus ja positiivisuus.

2  Petra vastaa kodista ja Lasse kodin ulkopuolisista asioista.

3  Ei tarvitse olla tasa-arvoinen kaikissa asioissa.

 

Missä?

Lappeenrannan Pulsassa.

Mikä?

Koti vanhassa peruskorjatussa hirsitalossa.

Ketkä?

Lasse ja Petra Karjalainen.

Miksi?

Petra Karjalainen ihastui Pulsaan ja vanhaan taloon.

 

Petra Karjalaisen  vinkkejä vanhan talon remonttiin

1  Pitää käyttää aitoja materiaaleja ja ratkaisuja.

2  On käytettävä mahdollisimman vähän lastulevyä.

3  Vanhasta säilytetään se, minkä pystyy säilyttämään.

4  On oltava valmius muuttaa suunnitelmia eteen tulevan tilanteen mukaan.

5  Kannattaa kysyä neuvoa ammattilaisilta, etenkin talon rakenteisiin liittyvissä asioissa.

Ilpo Leskinen