Kiekko-opista kallis lasku naapuriin

Peruskoulu | Lappeenranta esittää naapureilleen uusittua sopimusta koulupalvelujen myynnistä ja ostosta.

Lappeenrannan kaupunki ottaa ensi syksynä käyttöön lisämaksun jääkiekkoluokkia käyvistä naapurikuntien oppilaista. Samalla myös musiikkiluokkien ja englanninkielisten luokkien oppilaista naapurikuntiin lähtevä lasku kasvaa.

Erityispainotteista yleisopetusta toisessa kunnassa saava yläkoululainen — esimerkiksi Lappeenrannan Kimpisen koulun Lemillä asuva jääkiekkoluokkalainen — tuo kotikunnastaan automaattisesti 9 961 euroa Lappeenrannan kassaan. Uuden sopimuksen mukaan sen allekirjoittava kunta sitoutuu maksamaan suoraan kaupungille 60 prosentin lisälaskun, eli jotakuinkin 6 000 euroa.

— Se on korvaus, jolla katetaan yleisopetuksesta poikkeava lisäopetus. Se tulee kuntien maksettavaksi, ei huoltajan. Peruskoulu on kävijälleen ilmainen, kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg sanoo.

 

Jääkiekkokoululaisen kouluvuosi maksaa näin laskien liki 16 000 euroa. Viime vuoden tilinpäätöstietojen mukaan Kimpisen koulussa oppilaskustannus oli kuitenkin vain 6 603 euroa. Kyseessä on koululaisten keskikustannus, mikä on kiekkoluokkalaisen kustannuksia pienempi. Toisaalta summassa on 113 euroa kuljetuskustannuksia, jotka jääkiekkoluokalla menevät huoltajien pussista.

— Ensisijaisesti haluamme tarjota palveluja oman kunnan veronmaksajille. Näitä paikkoja on vähän ja tulijoita paljon, Willberg perustelee lisämaksua.

Koulu voi uuden sopimuksen mukaan ottaa vieraspaikkakuntalaisen lapsen erityisluokalle huoltajan hakemuksesta lapsen kotikuntaa kuulematta. Kotikuntakorvaus lähtee sen jälkeen automaattisesti ja lisälasku tulee kunnalle perässä.

Entäpä jos kotikunta ei halua maksaa?

— Vanhemmat voivat valita, missä kunnassa asuvat, Willberg sanoo.

 

Uusien sopimusten on määrä tulla voimaan ensi syksynä. Ne ovat kaksisuuntaisia, eli Lappeenranta voi myös ostaa palveluja naapureiltaan samoilla ehdoilla.

Willbergin mukaan Lappeenranta ei juuri osta naapurikunnilta. Se maksaa kotikuntakorvauksia lähinnä Itä-Suomen koululle ja Steinerkoululle.

Yksi Lappeenrannan sopimuskumppaneista on Imatra.

— Enimmät ostot kohdistuvat Itä-Suomen kouluun, ja maksamme myös muihin kuntiin sijoitettujen lasten koulusta. Lappeenrannasta ostamme hyvin vähän, talousjohtaja Tuula Satovuori kertoo.

Rautjärven ja Ruokolahden kanssa Imatra on tehnyt sopimukset ilman lisäkorvauksia.

Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunta on jo hyväksynyt uudet sopimukset. Niitä tarjotaan Imatralle, Rautjärvelle, Länsi-Saimaan kuntiin ja Virolahdelle.

— Sopimusehdotus oli yhteistyökunnissa arvioitavana. Pienellä muutoksella siitä tuli hyvä sopimusmalli, jonka kunnat voivat varmaankin hyväksyä ja allekirjoittaa, Savitaipaleen ja Lemin sivistystoimenjohtaja Raija Leikola kertoo.

 

Isän ja äidin kyydeillä

Lemiläiset Janne ja Ville Juntumaa ovat jääkiekkoluokkalaisia Kimpisen yläkoulussa Lappeenrannassa. Janne käy yhdeksättä luokkaa ja Ville kahdeksatta.

— Pojat ovat käyneet koko yläasteen jääkiekkoluokalla, poikien äiti Minna Juntumaa kertoo.

Erityisluokkaa käyvien oppilaiden koulukyydit ovat huoltajien vastuulla. Matka Lemin Tuomelanpellolta Lappeenrannan keskustaan tehdään useimmiten isä Jussi Juntumaan autossa.

— Mieheni yleensä vie heidät kouluun töihin mennessään ja tuo iltapäivällä takaisin. Joskus minä haen heidät koulusta ennen kuin menen itse iltatöihin, Minna Juntumaa kertoo.

 

Bensakulut menevät omasta bussista, samoin satunnaiset bussimaksut. Juntumaat ovat ostaneet pojille bussikortit. Harvojen linja-autovuorojen takia bussikyyti merkitsee odotusaikoja, alkoi koulu mihin aikaan tahansa.

Kun peruskoululainen käy lähikoulun sijasta toissijaista koulua, hänen bussikyytiään ei kunta tai Kela korvaa, kuten lukiolaisille.

Itse jääkiekkoluokka sen sijaan on ollut ilmainen, kuten peruskoulu aina, mistä Minna Juntumaa iloitsee. Jääkiekko on jo harrastuksena kallis, ja perheessä on neljä nuorempaa lasta kahden kiekkoilevan pojan lisäksi. |

Kirjoittaja:
KAIJA LANKIA