Kuulee, kun kuuntelemalla kuuntelee

Lappeenranta. Lähialueen asukkaiden mielestä Muukonkankaan tuulipuisto ei häiritse. Suunnitellut kaksi lisävoimalaa mahtuisivat kankaalle.

Kirjoittaja:
Juho Maijala

Pihamaalle kuuluu jatkuva kohina. 780 metrin päässä hyrräävä massiivinen tuulivoimala ei ole syypää, äänisaasteen aiheuttaa jossain metsän takana piilevä Kuutostie.

Muukon tuulipuiston lähellä asuvat suhtautuvat tuulivoimaloihin yllättävän positiivisesti. Suurimman osan ajasta häkkyröitä ei edes huomaa.

Voimaloista on tullut pieni nähtävyys Ilottulan kylällä.

— Tässä pihassa kävi bussilastillinen ihmisiä Kotkan suunnalta. Heidän lähelleen suunnitellaan tuulipuistoa ja he olivat huolissaan tonttien ja talojen arvon putoamisesta. Tässä he näkivät, että eipä tuo juuri mitään vaikuta, Rauno Maaranen kertoo.

Kuutostien toisella puolella Saarnialassa ollaan samoilla linjoilla. 1 200 metrin päässä lähimmästä voimalasta asuva Pertti Partanen ei koe torneja häiriöksi.

— Kukin voi ottaa ne miten haluaa, mutta minua ne eivät häiritse, Partanen sanoo.

Metsästystä harrastava Partanen kokee voimalat jopa hyödyllisiksi, sillä niistä voi tarkistaa tuulen suunnan koti-ikkunastaan. Sisälle taloon lapojen suhina ei kuulu.

— Äänen kuulee vain, jos istuu hiljaa ulkona alasaunalla. Kuuntelemalla äänen kuulee, mutta jos tekee jotain muuta, niin ei kuule mitään. Enemmän ääntä tekevät mikroautorata, ampumarata, valtatie, naapurin traktori ja toisen naapurin traktori, Partanen kertoo.

Tuulivoimaa vastustetaan myös siksi, että linnut lentävät voimaloiden lapoihin. Partanen ei muista löytäneensä yhtään kuollutta lintua voimaloiden läheisyydestä.

— Kerran kun laskettiin, tästä lensi yli 400 korppia kaatopaikalta. Olisi hyvä, jos ne joskus osuisivat voimaloihin, Partanen heittää.

Saarnialassa lähimpänä voimaloita asuva Jukka Tyrisevä on samoilla linjoilla. Hänestä voimalat kuulostavat jossain etäällä lentävältä suihkukoneelta, mutta usein niitä ei edes kuule.

 

Äänen lisäksi voimalat aiheuttavat varjoja ja välkettä tietyissä valo-olosuhteissa. Ilottulassa asuva Elisa Kovanen kertoo, ettei valoilmiöistä ole riesaksi.

— Varjoja ja välkettä on ehkä tunnin verran vuodessa. Jos minuutin kerrallaan välkkyy ja varjo tulee seinälle, niin ei se ole kovin vakavaa, Kovanen sanoo.

Alussa myös tornien varoitusvalot valaisivat koko Ilottulan tienoon, mutta valot korjattiin ripeästi asukkaiden palautteen perusteella.

Koiran kanssa ulkoilevat Kovanen ja Maaranen nostavat isoimmaksi haitaksi lavoista tietyillä keleillä irtoavat jäämöhkäleet. Suuria kappaleita putoaa lenkkipoluille.

— Siellä on pienet varoituskyltit, mutta ne voisivat olla paljon selkeämmät. Ei niitä huomaa, jos liikkuu vaikka moottorikelkalla. Jos jotain palautetta pitää antaa, niin sen asian voisi korjata, Maaranen toteaa.

 

Muukonkangas ainutlaatuinen

Tuulisaimaan Miika Pillin mukaan Muukonkankaan voimaloista ei ole valitettu kertaakaan.

Syynä hän pitää syrjäistä sijaintia, itse kankaalla ei ole asukkaita.

Kun naapurista löytyy Kuutostie, rautatie, mikroautorata ja ampumarata, tuulivoimalat eivät erotu äänimaisemasta.

Juho Maijala