Leipuri-kondiittori ei leipäänny

Leipuri-kondiittori ei leipäänny

Liisa Kukkola

Yhdeksäsluokkalainen Satu Neuvonen meni aikoinaan työharjoitteluun leipomoon ja on edelleen samassa työssä.

-Kymmenisen vuotta sitten mietin, ennen kuin näitä leipomon uusia toimitiloja alettiin rakentaa, pitäisikö vaihtaa alaa ja tehdä jotain muuta. Aikani pohdittuani totesin, että kyllä se kuitenkin on tämä leipominen, joka on omin juttuni, Neuvonen sanoo.

Leipomisen ihanuus on Neuvoselle sitä, että saa omilla käsillään aikaiseksi jotain sellaista, joka maistuu hyvälle.

-Olen pienestä pitäen tottunut tekemään kaikenlaista. Ensimmäiset leipomisopit olen saanut kotoa omalta äidiltäni, joka on myös ollut vahva tukipilari yrittäjän urallani.

-Olin myös vahvasti mukana 4H-kerhossa, josta ovat kotoisin ensimmäiset yrittäjäkokemukset. Leivoin leipää torille ja myyjäisiin, yläasteella keräsin retkirahoja leivonnaisilla.

 

Satu Neuvosen leipomo-kahvila Satun makiat on ottavalla paikalla Luumäellä, Kuutostien varressa.

Viime kesänä siellä oli vieraita Helsingistä, jotka kesämökkiläisistä poiketen viipyivät pari päivää: Suomen parhaat leipomot -tv-sarjan kuvausporukka.

-Olin huomannut sarjasta pyörineen mainoksen, mutta ajattelin, ettei yksityisyrittäjä voi irrota kuukaudeksi Helsinkiin kilpailemaan. En vielä tuolloin tiennyt, miten ohjelmaa tehdään.

-Ohjelmasta soitettiin ja kysyttiin, lähtisinkö mukaan?-?joku oli suositellut minua. Päätin hakea, kun selvisi, ettei tarvitse lähteä Helsinkiin. Vaikka ei se ilmoittautumisella selvä ollut, osa hakijoista karsiutui.

 

Kuudessa ensimmäisessä jaksossa leipomot kisaavat toisiaan vastaan valmistaen saman leipomuksen. Satun makiat on televisiossa 18. maaliskuuta ja leivottavana on kalakukkonen.

-Olen joskus kotona seurannut vierestä, kun äiti on kalakukkosta tehnyt. Kilpailussa teimme kalakukkosen yhdessä äidin kanssa.

-Totta kai jännittää, mitä televisiosta maaliskuussa ulos tulee. Mitä kaikkea on otettu mukaan ja mitä tuomarit sanovat.

 

Satun makioissa vehnäjauhot eivät välttämättä ole sitä parjatuinta vitivalkoista.

-Leivomme lähimyllyn jauhoista. Kotimaisuus on ihan peruspointti. Ja se, että teemme kaiken itse alusta alkaen. Raakapakasteina paistamme ainoastaan karjalanpiirakat ja pasteijat.

-Totta kai pyrimme leipomaan paremmin kuin kotona leivottaisiin, mutta sellainen lämminhenkinen kotileipomisen meininki on meille tärkeää. Ja halu vaalia tämän alueen perinteitä: meillä rieska on limppumainen eikä littana.

 

Satu Neuvonen

Peruskoulun jälkeen kesätöissä leipomossa Luumäen Taavetissa.

Opiskeli ammattikoulussa ensin kaksi vuotta leipuriksi ja sen jälkeen vuoden kondiittoriksi.

Osti 21-vuotiaana yhdessä toisen yrittäjän kanssa leipomon, yhteistyötä kesti 1 1/2 vuotta, sen jälkeen ollut yrittäjänä omillaan.

Parasta yrittäjän työssä vaihtelevat päivät ja että voi vaikuttaa siihen mitä tekee sekä sosiaalisuus.

Valitsee kahvilassa usein uudennäköisen leivonnaisen, jossa täytteenä kermaa tai rahkaa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola