Maakunnan parhaat maisemat on päivitetty

Maisema. Etelä-Karjalan maaseudulta löytyi neljä valtakunnan tason maisema-aluetta. Maakunnan parhaimmistoon valittiin lisäksi 21 kohdetta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Ruokolahden Utulan kylän peltomaisema putkahtaa esiin hakkuuaukosta kun ajaa Puumalantieltä erkanevaa Kyläniementietä. Siitä alkaen tien varrella avautuu valtakunnan tason kulttuurimaisema Taipalsaareen kuuluvan Kyläniemen kärkeen saakka, ainakin ehdotuksen mukaan.

Kyläniemen ja Utula-Ylikylän kulttuurimaisema on Etelä-Karjalasta uutena ehdokkaana valtakunnallisesti arvokkaiden maaseudun maisema-alueiden luetteloon, jota päivitetään parhaillaan. Entinen lista on vuodelta 1995.

Siltä jatkoon Etelä-Karjalasta tarjotaan kolmea kohdetta. Ne ovat Konnunsuon-Joutsenon kirkonkylän kulttuurimaisema, Parikkalan Tarnalan viljely- ja järvimaisema sekä Ruokolahden ja Parikkalan rajamailta Haukkavuori, joka nyt on ehdolla statuksella valtakunnallisesti arvokas nähtävyys.

 

Etelä-Karjalan maaseudun maisemat on arvioitu uudelleen viime ja toissa kesänä tehtyjen inventointien pohjalta. Valtakunnan tason tarjokkaiden lisäksi syntyi maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden ehdokaslista, jossa on 21 kohdetta.

Saimaan rantakylien joukossa valtakunnallisen tason pudokkaana Taipalsaaren Solkein kylämaisema. Sen arvoa on heikentänyt maatalouden hiipuminen ja siitä seurannut peltojen puskittuminen.

Sama uhka on useissa muissa maakunnan kulttuurimaisemissa. Niiden ytimen muodostama viljelysmaisema uhkaa umpeutua varsinkin hiljenevillä syrjäkylillä.

 

Toisaalta arvokasta maaseutumaisemaa löytyy esimerkiksi aivan Lappeenrannan keskustan läheltä useista kylistä. Niistä Kasukkalan ja Vihtolan kylien maisemat nousivat uusina maakuntasarjaan.

Utula taas nousi maakuntasarjasta valtakunnalliselle tasolle osana Kyläniemeen ulottuvaa kulttuurimaisemaa, vaikka välissä on pitkä matka metsää, paikoin hakkuuaukiona.

Saimaan rantakylien selustana oleva toinen Salpausselkä antoi kuitenkin tälle maisema-alueelle rungon ja nosteen valtakunnan tason tarjokkaaksi.

Arvokkaat maisema-alueet käsitellään seuraavaksi ympäristöministeriössä.

 

Arvokasta maaseutumaisemaa löytyy aivan Lappeenrannan keskustan läheltä.

Leena Sallinen