Mäkipellontien hoitokunta vaatii korvauksia

Savitaipale. Yksityistieasioista on riidelty vuosia Savitaipaleella. Osakkaat katsovat kunnan viranomaispäätösten aiheuttaneen lisäkuluja.

Anne Kokkonen

Asioiden jättäminen viranomaisten hoitoon voi käydä kalliiksi. Tätä mieltä on savitaipalelainen Mäkipellon yksityistiekunta, joka perää kunnalta korvauksia menetyksistään.

— Jollei lupa- ja toimitusjaosto olisi mennyt tekemään omia päätöksiään, asia olisi saatu päätökseen paljon aikaisemmin, tiekunnan puheenjohtajana kesästä 2012 lähtien toiminut Pekka Ässämäki toteaa.

 

Monisyinen jupakka alkoi vuonna 2008, kun tiekunta sai uuden tieosakkaan. Hän esitti edustajansa välityksellä tien siirtoa kauemmas tontistaan ja lupasi vastata kaikista kustannuksista. Muut osakkaat hyväksyivät ehdotuksen ilomielin.

Parannustyöt käynnistyivät runsaan vuoden päästä, mutta hanke ei edennytkään sovitulla tavalla. Tuli viivytyksiä, urakoitsijat vaihtuivat ja osa tietyömaalla työskennelleistä jäi ilman palkkojaan. Uusi osakas riitautui vielä edustajansa kanssa ja kaikki kävi entistä sekavammaksi.

Vanha tie katkaistiin yllättäen kesällä 2011. Uusi osa otettiin käyttöön ilman tiekokouksen hyväksyntää.

Osakkaat päätyivät kompromissiesitykseen. Noin 10 000 euron korjaussuunnitelmasta luovuttaisiin ja uudelle osakkaalle esitettiin 3 000 euron kertamaksua, jolla asia hoidettaisiin pois päiväjärjestyksestä.

 

Rahoja ei kuulunut, joten osakkaat päättivät viedä maksun ulosottoon. Uusi osakas oli tähän asti kuitannut hänelle lähetetyt esityslistat ja pöytäkirjat eikä ollut protestoinut tiekunnan ratkaisuista. Vuoden 2012 lopussa hän kuitenkin riitautti päätökset.

Asia siirtyi Savitaipaleen kunnan lupa- ja toimitusjaostoon pikaisesti käsiteltävänä asiana. Valmistelu venyi vuoden 2013 syksyyn asti eikä saatavien korko juossut.

— Epävirallisissa neuvotteluissa jaoston kanssa todettiin, ettei asia edes kuulu sille, koska päätöksiin ei ollut haettu muutosta asianmukaisella tavalla.

Kokouksessaan jaosto kuitenkin kumosi ulosottopäätöksen ja hyväksyi uuden tien käyttöönoton, vaikkei asiaa ollut merkitty esityslistalle. Osakkaat valittivat päätöksistä Etelä-Savon käräjäoikeuden maaoikeuteen.

Maaoikeus hylkäsi ulosmittauspäätöksen ja poisti merkinnän uuden tien käyttöönotosta. Asia palautui lupa- ja toimitusjaostoon, ja osakkaille kertyi kierroksesta yli 5 000 euroa kuluja.

— Mielestämme kunnan moraalisena velvoitteena on maksaa 2 500 euron korvaus tehdyistä virheratkaisuista. Olisimme voineet hoitaa kaiken paljon nopeammin normaalina riita-asiana käräjäoikeudessa, Ässämäki tähdentää.

 

Mäkipellontien yksityistiekunta

Sijaitsee Savitaipaleen Korholassa.

Kokonaispituus 960 metriä.

Kunnan avustama tieosuus 580 metriä.

13 tieosakasta.

Tien varrella kaksi vakituista asuntoa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen