Puolustusvoimat isoin hidaste Etelä-Karjalassa

Juho Maijal

Kirjoittaja:
Ruokolahden tuulivoimahanke on korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä. Tuulisaimaan projektipäällikkö Miika Pilli kertoo, että ratkaisua odotetaan ensi kesäksi. Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi kaikki Ruokolahden kaavapäätöstä koskevat valitukset viime kesänä.

Näkyvin tuulipuistojen vastustaja on puolustusvoimat, jonka mukaan tuulivoimalat haittaavat tutkien toimintaa. Puolustusvoimat vastustaa tuulivoimahankkeita suunnilleen sadan kilometrin säteellä itärajasta. Pillin mukaan jopa miljardiluokan tuulivoimainvestoinnit valuvat Länsi-Suomeen.

— Idässä voisi olla paikat 300 voimalalle. Kun täällä on paljon hankkeita jäissä tutka-asian takia, sijoitetaan nyt länsirannikolle, jossa ei ole tutkaesteitä, Pilli sanoo.

Pillin mukaan Lemille suunnitellun tuulivoimapuiston puolustusvoimat sallisi periaatteessa, mutta ei sen suunnitellussa laajuudessa. Lemin hanke on nyt kaavaluonnosvaiheessa.

Muukonkankaalle tuulipuiston sai rakentaa ilman vastustusta. Pillin mukaan syy voi olla se, että kangas on muita kohteita matalampi. Muukonkangas nousee 105 metrin korkeuteen merenpinnasta, kun Lemin voimalat olisivat korkeimmillaan 130 metrissä ja Ruokolahden jopa 140 metrissä.

Juho Maijala