Routti haluaa Etelä-Karjalan liikkumaan

IMATRA. Mari Routti haluaa edistää liikunnallisen elämäntavan leviämistä Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry:n uutena puheenjohtajana.

Anssi Silvennoinen

MARI ROUTTI hyppää Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry:n vetovastuuseen. EKLU:n puheenjohtajana toimi vuodesta 2004 Kalevi Ikonen, jonka seuraajaksi Routti hyväksyttiin keskiviikon syyskokouksessa.

Routti tunnetaan Lappeenrannan kaupungin perusopetusjohtajana.

 

Miksi halusit ryhtyä EKLU:n puheenjohtajaksi, Mari Routti?

-Pidän liikkumista hirvittävän tärkeänä. Olisi tärkeää, että tässä maassa kaikki ihmiset, eivät vain lapset, kokisivat liikkumisen omakseen ja haluaisivat sillä ylläpitää omaa fyysistä ja psykososiaalista hyvinvointiaan.

-Toki omassa virkaroolissani pystyn sitä edistämään paljon lasten ja nuorten osalta. Ajattelin, että tämä positio tarjoaa aivan uudet ympyrät, joissa toivottavasti pystyn viemään asiaa eteenpäin.

-En hetkeäkään epäröinyt, ettenkö haluaisi käyttää tätä mahdollisuutta hyväksi.

 

Mihin asioihin haluat vaikuttaa?

-Toivoisin, että liikuntaa aktiivisesti harrastavien ihmisten määrä kasvaisi. Se on kunnianhimoinen tavoite, mutta siihen pyrin.

-Vaikka EKLU:n ensi vuoden painopiste on lasten ja nuorten liikkuminen, muutkin ikäryhmät ovat tärkeitä.

-Haluan pitää esillä tasa-arvoisten liikkumismahdollisuuksien edistämistä. Se haaste ei koske vain lapsia ja nuoria, vaan muitakin väestöryhmiä.

-Työelämä on tosi kuluttavaa. Itsestä huolehtimisen taito on hyvin keskeinen taito: pitää oma pää kunnossa liikkumisella ja samalla terveys myös muuten kunnossa. Toivon pystyväni edistämään myös sitä tässä roolissa.

 

Kuinka hyvin tunnet Etelä-Karjalan liikunnan ja urheilun kentän?

-Täytyy sanoa, että en vielä hirvittävän hyvin. Tunnen sitä omien lasteni harrastusten kautta. Tunnen muutaman urheiluseuran ja sen, mitä seuratoiminta tarkoittaa huoltajan näkökulmasta lasten ja nuorten harrastamisessa.

-Arvostan mielettömän paljon sitä työtä, jota urheiluseuroissa tehdään. Sitä työn määrää ei voi edes ymmärtää, jos sitä ei omin silmin näe.

-Haluan lähteä kontaktoimaan paikallisia urheiluseuroja ja kuuntelemaan, mitä ajankohtaisia asioita heillä on agendallaan ja mitkä ovat asiat, joita EKLU voisi lähteä viemään eteenpäin.

-Työssäni olen tutustunut osaan urheiluseuroista siitä näkökulmasta, miten ne voisivat tehdä yhteistyötä koulujen kanssa.

 

Miten Suomen talouden alamäki vaikuttaa liikuntaan ja urheiluun?

-Urheiluseurat ovat tosi tiukoilla. Olen nähnyt sen omakohtaisesti, kun olen toiminut huoltajana salibandyseura NST Lappeenrannassa.

-Näen uhkana sen, että urheiluseurat joutuvat nostamaan maksuja. Se vähentää lasten ja nuorten tasa-arvoisia mahdollisuuksia osallistua urheiluharrastukseen.

-Huolena on myös se, että liikunnan harrastamispaikat eivät ole riittäviä.

 

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry

Liikunnan aluejärjestö, joka toimii Etelä-Karjalan maakunnassa.

EKLU:n jäseniä ovat  liikunta- ja urheiluseurat, liikunnan ja urheilun aluejärjestöt sekä muut liikuntaa ja urheilua harrastavat tai edistävät yhdistykset ja säätiöt.

Jäsenyhdistyksiä yhteensä yli 130.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen