SaiPan marssi jatkuu kahdella rintamalla

Mestarien liiga. CHL-pelit eivät ole saaneet kiekkoyleisöä liikkeelle odotetusti. SaiPa urakoi joulukuun alussa Kärppien kanssa kolme kertaa kahden eri sarjan otteluissa.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen

Viime keväänä Kisapuiston hallin liigan välierissä pullistelemaan saaneet SaiPa ja Kärpät taistelevat samalla areenalla joulukuussa kaksi kertaa.

Tiistain ensimmäinen kohtaaminen Mestarien liigan CHL:n puolivälierissä ei ole tuonut jonoja lippuluukuille.

— Tämä ottelu on myynyt ennakkoon heikoimmin syksyn CHL-peleistä. Aiemmissa peleissä on päästy 3 000 katsojaan, mutta nyt on ollut aika hiljaista, SaiPan yhteyspäällikkö Mikko Pehkonen kertoi maanantaina.

CHL:n pudotuspeleissä kausikortit eivät ole voimassa ja SaiPan katsomossa kausikorttilaisten osuus liigapelissä on noin 1 600—1 700 katsojaa.

 

Kisapuiston halli oli viime keväänä kuusi kertaa peräkkäin loppuunmyyty. Tämän syksyn paras katsojamäärä oli viime perjantaina HIFK-ottelussa, johon myytiin 4 403 lippua.

Muutama sata seisomapaikkaa oli siis vielä vapaana.

— HIFK myy aina hyvin. Meillä on HIFK-otteluihin oma hintakategoriakin eli kaikki liput ovat kolme euroa kalliimpia, mutta sekään ei haittaa, Mikko Pehkonen kertoo.

Jääkiekkoliigassa yleisökeskiarvot ovat olleet tänä syksynä liigassa laskusuunnassa useimmilla paikkakunnilla. JYP ja KalPa ovat pysyneet liigan kärkiryhmässä, mutta niiden katsojakeskiarvot ovat jämähtäneet 3 200—3 300:n tasolle.

Taloudellisesti tiukat ajat pistävät katsojat puntaroimaan, montako peliä paikan päällä katsotaan. CHL-pelit vielä osaltaan kasvattavat tarjontaa.

SaiPalla katsojakeskiarvo on kotimaisen liigan peleissä 3 750.

— Se on 300 katsojaa viime kautta vähemmän, mutta pitää muistaa, että viime kausi oli meillä poikkeuksellisen hyvä. Katsojamäärä oli paras 30 vuoteen, Mikko Pehkonen korostaa.

 

SaiPan CHL-otteluissa katsojamäärät ovat olleet vielä kohtalaisia ja lähellä liigapelien katsojamääriä. Esimerkiksi HIFK:n CHL-peleissä katsojamäärä on jäänyt alle puoleen kotoisen liigan lukemista.

— Mestarien liigaa pelataan nyt ensimmäistä vuotta. Ehkä CHL ei ole oikein onnistunut saamaan uutta tuotetta katsojien tietoon. Toisaalta on vaikea markkinoida sarjaa, jolla ei ole juuria eikä historiaa, Mikko Pehkonen sanoo.

— Kun kuuntelee ihmisten puheita vaikka kahvipöydissä, niin joukkueiden menestys ja kiinnostavuus mitataan edelleen sen mukaan, miten ne ovat kotimaisessa liigassa pelanneet.

— Liigassa on sellaisia vahvuuksia ja vastakohtapareja, joiden varaan on helppo rakentaa. On Lappeenranta-Helsinki, Rauma-Pori, Tampere-Turku. Niillä pareilla on vahva historia, Pehkonen muistuttaa.

 

CHL-puolivälierät

Champions Hockey Leaguen puolivälierät alkavat Kisapuistossa tiistaina klo 18.30. SaiPan vastustajaksi asettuu Oulun Kärpät.

CHL:n välieriin etenee yhteismaalien perusteella. Kisapuistossa ottelu päättyy 60 minuutin pelin jälkeen riippumatta sen hetkisestä tilanteesta.

Toisessa osassa Oulussa 9.12. edetään jatkoajalle, mikäli yhteismaalit ovat tasan.

Muut CHL-puolivälierät: Frölunda-HIFK, Luulaja-Lukko, Skellefteå-Linköping

Jarmo Hämäläinen