Taidetta lainaksi talonmiehen asunnosta

Lappeenranta. Taiteilijaseuran taidelainaamo pääsee parempiin tiloihin maakuntakirjastoon. Pehtoorintupa Pappilanpellolla jää tyhjilleen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Lappeenrannan taidelainaamo muuttaa kirjaston kyljessä tyhjillään olevaan, asuinkäyttöön tarkoitettuun tilaan tammikuussa 2015.

Taidelainaamoa pyörittävä Etelä-Karjalan taiteilijaseura lähtee Galleria Pihatosta vuoden lopussa ja pakkaa muuttokuormaan Pihaton yhteydessä Pehtoorintuvassa toimivan lainaamonkin. Nyt hyvillä mielin.

— Huonolla lähtökohdalla oli hyviä seurauksia. Seura on tyytyväinen uusiin tiloihin, ne mahdollistavat paljon, taiteilijaseuran kanssa muuttoa valmistellut Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna sanoo.

Talonmiehen asunnosta ei synny taidelainaamoa avaimet käteen -tyylillä.

Valaistus on tarkoitus uusia galleriatyyliseksi, tilaan tulee vetoseiniä teosten esittelemiseksi ja komeroitakin on tarkoitus hyödyntää.

— Galleriaa tästä ei tule, mutta remontin tila tarvitsee. Kaupunki avustaa, ja lopputulos riippuu paljon muusta rahoituksesta. Inspiroiva tila ja hyvällä paikalla ihmisten luontaisella kulkureitillä, Vilkuna toteaa.

Ulko-ovelle on kulku Valtakadulta, ja uuteen tilaan vievä porraskäytävä on kuin tehty taidetta varten. Taidelainaamossa tällä hetkellä olevat 550 teosta saavat nykyistä näyttävämmän ja turvallisemman kodin.

Osoitteen ohella myös taidelainaamon toiminnan on tarkoitus tulla lähemmäksi asiakkaita. Päivittäinen aukiolo todennäköisesti pitenee illasta, jotta vuokrattavaa taidetta voi katsastaa myös työpäivän jälkeen.

— Seura todennäköisesti palkkaa tukityöllistetyn lainaamon valvojaksi. Myös taiteilijat ovat osin halukkaita tekemään talkootyötä, mikä toisi toimintaan hienoa taiteilija tavattavissa -tyyliä, Vilkuna hahmottelee.

Muutto- ja vuokratalkoita ennen taiteilijaseuralla on muuttomyynti.

Taidelainaamon töitä on myös tarkoitus alennusmyydä muuttokuorman keventämiseksi Linnoituksen joulumarkkinoilla 13.—14. joulukuuta.

 

Pehtoorintupa jää taidelainaamon jäljiltä tyhjilleen. Lappeenrannan kulttuuritoimen vuokranmaksu vanhasta puutalosta tekniselle toimelle päättyy tammikuun lopussa, eikä tilalle ole toistaiseksi muuta käyttöä.

— Tupa on huonokuntoinen ja vaatisi ison remontin. Sitä oli kaavailtu taiteilijoiden työtiloiksi, mutta sinne ei tule vettä eikä siellä ole vessaa, joten se ei onnistu, kulttuurikoordinaattori Helena Hokkanen kertoo.

 

Taidelainaamo

Taidelainaamo on toiminut Etelä-Karjalassa kymmenen vuotta.

Lainaamon nykyiset tilat ovat Pehtoorintuvassa Pihaton alueella.

Lainaamossa on tarjolla teoksia kymmeniltä kaakkoissuomalaisilta taiteilijoilta.

Lainaamosta voi sekä ostaa että vuokrata taidetta. Minimiaika on kuukausi ja -vuokra 10 euroa.

Petteri Värtö