Vapo lähestyy Höytiönsuota

Joutseno | Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi valitukset uuden turvealueen ympäristöluvasta. AVI puolestaan hylkäsi Ekonevan hakemuksen turvetuotannon laajentamisesta Höytiöllä.

Vapo on pykälän lähempänä turvetuotannon aloittamista Joutsenon Höytiönsuolla.

Reilu vuosi sitten Vapo sai Aluehallintovirastolta (AVI) ympäristöluvan turvetuotantoon 84 hehtaarin alueella Höytiönsuolla. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi luvasta tehdyt valitukset.

Vapon luvasta valittivat Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta, Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri, Suokumaan osakaskunta sekä monet kyläläiset.

 

Luonnonsuojelupiiri oli huolissaan Höytiönlammen tilasta ja vaati Vapon ympäristöluvan kumoamista. Muiden valittajien suurin huoli koski suunnitellun turvealueen vesienkäsittelyä ja laskuvesistöä.

Laskuvesistö, eli Leppäsjoki, Suokumaanjoki ja -järvi ovat ekologiselta tilaltaan huonoja tai välttäviä. Niiden tila ei saisi heikentyä.

Höytiönlampi taas on merkittävä lintujen pesimä- ja levähdysalue sekä uhanalaistuvan viitasammakon elinalue. Turpeen noston pelätään laskevan lammen pintaa.

 

Vapo katsoi vastineessaan, ettei turvetuotannosta ole haittaa lammelle eikä vesille.

Höytiönlammesta tuotantoalue olisi lähimmillään 140 metrin päässä. Vapon mukaan suokannas riittää pitämään lammen ja tuotantoalueen hydrologisesti erillään.

Vesistön suhteen Vapo muistuttaa, että tuotantoalue on vain prosentin koko Leppäsjoen valuma-alueesta ja että Suokumaanjärven tilaa on tarkoitus parantaa myös maatalouden toimilla.

Tuotantoalueen vesienkäsittelyksi Vapo on suunnitellut ojitetulle metsäsuolle tulevaa pintavalutuskenttää rakennelmineen. Ympäristölautakunta vaati valituksessaan lisäksi valumavesien ympärivuotista kemiallista käsittelyä ja puhdistusteholle tiukempia raja-arvoja.

 

Hallinto-oikeus katsoi Vapon suunnitelmien täyttävän vaatimukset. Se perusteli päätöstään myös sillä, että Vapon alueen vieressä on jo Ekonevan 29 hehtaarin tuotantoalue.

Ekoneva on hakenut alueelleen 22 hehtaarin laajennusta, mutta AVI hylkäsi hakemuksen viikko sitten. Tärkein peruste hylylle oli turvetuotannon vaikutus vesistöön.

Ekoneva voi silti jatkaa vanhan ympäristölupansa mukaista toimintaa. Seuraavan kerran sen lupamääräyksiä tarkistetaan vuonna 2019.

Vapo-päätöksestä voi valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen 19.1. mennessä. Ekoneva-päätöksestä valitusaika Vaasan hallinto-oikeuteen päättyy 12.1.

Kirjoittaja:
Seija Hackman