Vuodeosaston paikkakato hirvittää

Vanhustenhoito. Savitaipaleen terveysaseman vuodeosaston paikat ovat vähentyneet 42:sta 24:ään. Ensi vuodenvaihteessa paikkaluku putoaa 18:aan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Jonosta huolimatta Savitaipaleen terveysaseman vuodeosaston paikkamäärä pienenee. Niin henkilökunta kuin asiakkaatkin ovat huolissaan vähentämisvauhdista.

-Meitä vähän hirvittää kuinka tässä oikein käy. Mitä tilalle, kun kotisairaanhoitokin on tiukoilla. Tuntuisi, että olisi hyvä edetä vähän hitaammin, arvelee vuodeosaston vastaava hoitaja Marja Matilainen.

Paikkoja oli alkujaan 42. Viime vuonna ne vähenivät 32:een. Syyskuussa paikkamäärä putosi 27:sta 24:ään. Vuodenvaihteessa määrä putoaa 18:aan. Koko ajan on lisäksi käytössä kaksi ylipaikkaa.

Savitaipaleella on Eksoten laskelmien mukaan liikaa ympärivuorokautisia hoitopaikkoja yli 75-vuotiaille. Sen takia paikkoja pitää vähentää. Matilaisen mielestä läheskään kaikkia ei kuitenkaan pysty hoitamaan kotona.

-Vuodeosaston ansiosta moni välttää keskussairaalan. Jatkossa he ovat ilmeisesti sitten keskussairaalassa.

 

Eksoten hoivajohtaja Taina Jaako muistuttaa, että Savitaipaleen vuodeosasto oli täysi silloinkin, kun paikkoja oli 42.

-Paikat täyttyvät aina, oli niitä miten paljon tahansa, vakuuttaa Jaako.

Lopetettavien paikkojen takia ketään ei Jaakon mukaan siirretä pakolla minnekään. Korvaavia paikkoja löytyy kotoa ja tehostetusta palveluasumisesta.

-Jos jostain vapautuu paikka, sinne siirtymisestä keskustellaan. Normaalistikin vuodeosastolta siirrytään palveluasumiseen.

Savitaipaleella kotihoitoon on saatu uusia palveluja.

-Tänä vuonna Savitaipaleella alkoi tehostettu kotisairaanhoito ja syyskuussa alkoi myös yöpartio.

 

Vuodenvaihteessa kolme vuodeosaston hoitajaa siirtyy muualle. Marja Matilaisen mukaan henkilökunta on erittäin sitoutunutta.

-Mutta rankkaa on ollut tässä muutoksessa ja epävarmuudessa.

Eksotella ei ole ollut antaa kovin pitkälle meneviä suunnitelmia vuodeosastosta. Vielä hiljattain oli voimassa linjaus, jonka mukaan koko osasto suljetaan.

Hoivajohtaja Jaako ei osaa sanoa, millä aikataululla paikkojen vähentäminen jatkuu.

-Tässä vaiheessa ei voi sanoa tulevasta. Asia katsotaan talousarviovuosittain. Mutta voi olla, että tilannetta joudutaan arvioimaan uudelleen kesken talousarviovuottakin.

Vuodeosastolla säilynee kolmesta viiteen lyhytaikaishoitopaikkaa joka tapauksessa. Vuodeosasto olisi Jaakon mukaan peruskorjauksen tarpeessa.

-Kunnan kanssa on mietitty, voisiko sitä muuttaa tehostettuun palveluasumiseen.

Savitaipaleelta on kuitenkin tarkoitus vuodeosaston lisäksi vähentää tehostetun palveluasumisen paikkoja. Äskeisessä puitekilpailutuksessa Eksote päätti, ettei se osta hoivapaikkoja enää Suvannosta vaan Kaijankodista.

Anne Kotiharju