Eksote ei olekaan halvin

Kustannusvertailu. Aalto-yliopiston uusi laskenta pudotti Eksoten viidenneksi tehokkaimmaksi sairaanhoitopiiriksi.

Anne Kotiharju

Eksoten kustannustehokkuudesta voi Aalto-yliopiston professorin Erkki Vauramon mukaan ottaa edelleenkin mallia.

-Kyllä sitä Eksotea voi ihan rauhassa kehua, arvelee Vauramo, vaikka Aalto-yliopiston uusissa laskelmissa Eksote putosi maan tehokkaimmasta sairaanhoitopiiristä viidenneksi tehokkaimmaksi.

Halvimmalla maan 20 sairaanhoitopiiristä selviää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, joka viime viikolla julkaistuissa laskelmissa jäi sijalle kuusi.

Alkuperäisessä raportissa kuntia vertailtiin bruttomenojen perusteella. Aiempia lukuja vääristi muun muassa osittainen kaksinkertainen tilastointi niillä alueilla, joissa palveluja tuotettiin isäntäkuntamallilla.

Uudessa laskentamallissa on käytetty nettomenoja, joista on poistettu varhaiskasvatuksen osuus.

 

Nyt valittu nettokustannusmallikaan ei välttämättä kerro koko totuutta. Lukujen tulkintaan liittyy haasteita, muistuttaa professori.

-Uskon, että jos pystyisimme laskemaan todelliset kustannukset, Eksote olisi edelleen tuotantokustannuksiltaan ykkönen.

Vauramon mukaan moni sairaanhoitopiiri alkaa jo olla Eksotelle kateellinen.

-Jopa ruotsalaiset kehuvat Eksoten psykiatrian uutta mallia ja se on paljon se.

 

Professori Teemu Malmi Aalto-yliopistosta toteaa, että HUSin alueella ihmiset sairastavat vähemmän ja käyttävät enemmän yksityisten terveyspalveluja, mikä vähentää kustannuksia. Palveluja on myös keskitetty ja karsittu reippaasti.

-Koko selvityksen pointti oli siinä, ettei näitä sairastavuus- ja vastaavia tekijöitä pitäisi tuijottaa liikaa. Kustannuseroja selittää hyvin paljon erilaiset toimintatavat ja tuotantorakenteet.

Asukaskohtaiset menojen erot ovat suurimmillaan jopa tuhat euroa eli 30 prosenttia kustannuksista.

-Se on paljon. Kun otetaan parhaiden toimintamallit käyttöön, voidaan säästää koko maassa yhdestä kolmeen miljardia euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju