Eksote tarjoaa maan halvimmat sote-palvelut

Sote | Etelä-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluihin käytetään asukasta kohti vähiten rahaa. Kustannustehokkuus ei kerro laadusta.

Eksoten kustannustehokkuudesta voisivat muut ottaa mallia. Aalto-yliopiston tutkijat vaativat myös säästöjä sote-palveluissa.

– Eksotessa on otettu härkää sarvista. Eihän ratkaisuista välttämättä pidetä, ja ne voivat tuntua raaoilta. Jotakin on silti tehtävä, kun Suomen velkaantuminen vain jatkuu, sanoo professori Teemu Malmi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Malmin mukaan sosiaali- ja terveyssektoria on pienennettävä. Sen jälkeen kustannukset saavat nousta korkeintaan bruttokansantuotteen kasvun verran.

Ministeriö esitti joulukuussa laskelmat kuntien maksuosuuksista sote-uudistuksessa. Laskelmat perustuivat kustannustason nousuun.

– Lähtökohta on kestämätön. Missä ovat uudistuksen säästöt, kysyy Malmi.

 

Jos muut sairaanhoitopiirit tuottaisivat palvelut samaan hintaan kuin Eksote, säästyisi jopa 2,6 miljardia euroa.

Kustannukset vaihtelevat huomattavasti kunnittain ja alueittain. Suurimpien ja pienimpien asukaskohtaisten kustannusten ero on yli tuhat euroa eli noin 30 prosenttia. Kalleimmaksi osoittautuu maan toiseksi tervein alue eli Vaasan sairaanhoitopiiri.

Erot eivät niinkään johdu sairastavuudesta ja ikärakenteesta, vaan tuotantorakenteiden ja palveluiden erilaisuudesta. Etelä-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalvelut on muista poiketen yhdistetty.

Tutkijoiden mielestä menoille on asetettava yläraja, joka asetetaan parhaiden käytäntöjen perusteella.

– Niitä kuntia ja alueita, jotka ovat hoitaneet palvelut tehokkaasti, ei pidä panna maksamaan kalliiden alueiden kustannuksia, Malmi sanoo.

 

Laatua Aalto-yliopisto ei verrannut. Tutkimus jahtasi kustannuksia.

– Aiemmissa laatututkimuksissa on selvinnyt, että Suomessa on tolkuttomat erot hoitojen määrissä ja henkilöstömitoituksissa. Opittavaa toisilta on.

Tutkijoiden mielestä Eksoten palvelutaso on parantunut vuosi vuodelta.

– Toimintamalli on hämmästyttävän tehokas.

Malmi uskoo, ettei Eksote ole alittanut palveluissa lain määräämää laatutasoa.

– Hoitojonoja ja lääkäripulaa on muuallakin. Tuskin Eksoten laatu on merkittävästi huonompaa kuin muualla maassa.

Malmi kehuu Eksoten kuntoutusmallia, jonka pitäisi vähentää vuodepaikkojen tarvetta ja auttaa asumaan kotona.

– Tehokkuus vaatii ehkä lisää palvelujen keskittämistä. Sydänleikkaukseen menee mielellään kauemmas, jos tietää saavansa hyvän leikkauksen.

Eksoten toimintamalli on hämmästyttävän tehokas.

Teemu Malmi

Sotella säästöjä -raportti

Aalto-yliopiston tutkimus. Sen rahoittivat Kunnallisalan kehittämissäätiö ja yhdeksän sairaanhoitopiiriä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju