Etelä-Karjalan ykkösen tittelistä tasainen taisto

Vuoden urheilija. Pasi Riihelä on ainoa joukkuelajien edustaja, joka on valittu Etelä-Karjalan vuoden urheilijaksi. Maakunnan urheilutoimittajat ovat valinneet vuoden parhaan vuodesta 1971 asti.

Jarmo Hämäläinen

Olympiavuosi 2014 ei tuonut Etelä-Karjalan urheilijoille yhtään mitalia Sotshista, mutta kansallisen ja kansainvälisenkin tason menestyjiä maakunnassa riittää.

Lajikirjo on laaja, kun Etelä-Karjalan vuoden 2014 urheilijan valinta alkaa olla ajankohtainen. Vuoden urheilijan ovat vuodesta 1971 asti valinneet Eteläkarjalaisten Urheilutoimittajien jäsenet.

Äänestys vuoden 2014 parhaasta urheilijasta on parhaillaan päättymässä ja äänestyksen voittajan nimi julkistetaan Etelä-Karjalan urheilugaalassa Imatran kylpylässä 30. tammikuuta.

Olympiakävijöitä Etelä-Karjalasta oli viime vuonna kolme: Imatran Urheilijoiden Jouni Pellinen ja Lari Lehtonen sekä Lappeen Riennon Riikka Sarasoja-Lilja.

Jouni Pellisen skicrosskisa päättyi Sotshissa dramaattiseen kaatumiseen viimeisen rinteen kiritaistelussa.

Riikka Sarasoja-Liljalle Sotshin kisat olivat pettymys, eikä hän mahtunut viestijoukkueeseen. SM-kultamitalin Sarasoja-Lilja kuitenkin ratkaisi Riennon hyväksi parisprintissä.

Lari Lehtonen lähti Sotshin viestissä liian kovaan ruotsalaisvauhtiin ja uhkayritys vei vauhdin. Lehtosen kausi huipentui kuitenkin hienosti Vaajakosken SM-hiihdoissa, missä hän otti SM-kultaa 30 kilometrin kisassa ja kukisti koko Suomen kärkikaartin, myös vuoden urheilijoiksi valitun kaksikon Iivo Niskanen-Sami Jauhojärvi.

 

Etelä-Karjalan urheiluvuoden 2014 helmiin kuuluu SaiPan hieno menestys jääkiekon SM-liigan pudotuspeleissä. SaiPa taisteli SM-kultaa lopulta vieneen Kärppien kanssa tiukasti välierissä finaalipaikasta.

SaiPan tärkeimmäksi pelaajaksi liigassa arvostettiin kokenut maalivahti Jussi Markkanen, joka palkittiin keväällä päätösgaalassa liigan parhaana maalivahtina.

Kansainväistä menestystäkin palloilulajeissa löytyi. NST:n puolustaja Risto Töllikkö vei maalillaan Suomen johtoon salibandyn MM-finaalissa Ruotsia vastaan. Tuliaisina Ruotsista Tölliköllä oli MM-hopeamitali.

Palloilulajien edustaja on valittu Etelä-Karjalassa vuoden urheilijaksi vain kerran, vuonna 2005. Silloin ykkösurheilijan tittelit sai Namikan kapteeni Pasi Riihelä, joka johdatti joukkueensa koripallon Suomen mestariksi.

 

Uimarit toivat Etelä-Karjalaan ison nivaskan SM-mitaleita vuonna 2014. Lappeenrannan Uimareiden Vilma Ruotsalainen voitti naisten SM-kisoissa kultaa niin pitkän kuin lyhyen radan kisoissa. Saman seuran Johanna Silventoinen sai myös SM-kultaa ja pääsi mukaan EM-kisoihin.

Yleisurheilussa SM-kultaa hankkivat LUM:n Elina Torro kolmiloikassa ja Aku Partanen maantiekävelyssä.

 

Voittajan nimi julkistetaan Etelä-Karjalan urheilugaalassa.

Etelä-Karjalan vuoden urheilija

2013: Riikka Sarasoja-Lilja, Lappeen Riento

2012: Lotta Nevalainen, Vuoksen Uimaseura

2011: Riiikka Sarasoja-Lilja, Lappeen Riento

2010: Lotta Nevalainen, Vuoksen Uimaseura

2009: Riikka Sarasoja, Lappeen Riento

2008: Minna Nieminen, Vuoksen Soutajat

2007: Minna Nieminen, Vuoksen Soutajat

2006: Matti Mononen, Imatran Urheilijat

2005: Pasi Riihelä, Lappeenrannan NMKY

2004: Matti Mononen, Imatran Urheilijat

Eteläkarjalaiset Urheilutoimittajat ovat valinneet maakunnan vuoden urheilijan vuodesta 1971. Ensimmäinen valinta oli Hannu Siitonen, Parikkalan Urheilijat.

Valittavien listalle ovat ehdolla eteläkarjalaista seuraa edustavat suomalaiset urheilijat.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen