Imaami: terroriteot eivät edusta islamia

Terrori | Lappeenrantalaisimaamin mukaan kenelläkään ei ole oikeutta surmata toista ihmistä. Hänestä uskontoa ei saisi käyttää politiikan välineenä.

Terroriteosta ei pitäisi vetää johtopäätöksiä. Lappeenrantalainen imaami Faig Alkorawi muistuttaa, että Pariisin terrori-iskulla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa.

Tekijät eivät edusta uskontoa millään tavalla ja itse teko on ristiriidassa uskon kanssa.

— Kaikki maailman suuret uskonnot opettavat, että ihminen on tärkeä. Koraanin mukaan ihminen on jumalan rakentama, eikä ihmistä saa kaataa maan päällä, imaami sanoo.

Imaami Faig sanoo, ettei kukaan saa ottaa oikeutta omiin käsiinsä. Vaikka Charlie Hebdon journalistit olisivat tehneet tai sanoneet mitä, ihminen voidaan tuomita vain valtion lakien mukaan ja toimesta.

 

Vaikka imaami puhuu suomea hyvin, hän haluaa puhua näin tärkeistä asioista äidinkielellään. Tulkiksi hän on pyytänyt poikansa Abdul Faigin, joka suoriutuu tehtävästä erinomaisesti.

Imaami muistuttaa, että terroritekoja tehdään lopulta poliittisista syistä, vaikka uskontoa käytetäisiin tekosyynä. Faigin mukaan uskonnon tehtävä on auttaa ihmisiä, ei toimia politiikan välineenä.

Joidenkin arvioiden mukaan terroristit pyrkivät hakkaamaan kiilaa muslimien ja kantaväestön välille Ranskassa. Imaami Faig muistuttaa, etteivät tekijöiden motiivit ja taustat ole vielä varmuudella tiedossa.

— Nämä terroristit ovat nuoria miehiä, jotka joku on ehkä huijannut tekemään tällaista rahalla. Heillä voi olla esimerkiksi mielenterveysongelmia ja uskontoa käytetään vain verukkeena, Faig kertoo.

 

Faig aikoo ottaa Pariisin tapahtumat esille perjantaisessa saarnassaan Lappeenrannassa.

Hän haluaa kertoa paikalliselle muslimiyhteisölle paitsi kotimaan tapahtumista, myös maailmalla tapahtuvista asioista, jos ne heitä koskettavat. Imaami kertoo, että paikalliset muslimit harjoittavat uskontoaan vakaumuksella, ja ettei kenelläkään ole sellaisia poliittisia ajatuksia, jotka olisivat radikaalien islamistien kannattavat.

 

Juuri ennen haastattelua imaami luki uutisia Pariisista älypuhelimellaan, eikä hän olisi tapauksesta huolissaan. Hän ei usko, että sillä on seurauksia Suomessa asuville muslimeille.

— Jos elämme ja uskomme, että Suomi on meidän kaikkien koti ja valtio on sen kodin katto, ei ole mitään syytä eripuraan tai vihaan täällä.

Kirjoittaja:
Juho Maijala