Ladut vasta Joutsenossa ja Kisapuistossa

Lappeenranta | Lentokentän lenkki saatetaan avata tänään, jos maata ei tule mäntyjen katveesta näkyviin. Kansanhiihtoladuille tai jääladuille ei ole Lappeenrannassa vielä asiaa.

Sauli Kuparinen päätteli sunnuntaina hiihtolenkkiä Lappeenrannan Kisapuiston ladulla. Metsän keskellä oli suojaisampaa taittaa taivalta, sillä kymmentä pakkasastetta höysti kova tuulenviima.

— Viime vuoteen nähden huippua, että hiihtämään pääsi aikaisemmin, joulukuun alussa kautensa avannut Kuparinen myhäili.

Kisapuistossa baanaa on sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä hiihdettävässä kunnossa puolitoista kilometriä. Tykkilunta ei ole käytössä, mutta latua lumetetaan jäähalleista ja isolta tekojäältä saatavalla jäähileellä ja lumella.

 

Hiihtämään pääsee myös Joutsenossa. Myllymäen laskettelukeskuksessa avattiin syksyllä yksityisenä hankkeena ensilumen latu. Kaupungin ylläpitämistä laduista hiihdettävissä ovat maakuntaviestiä varten kuntoon laitetut baanat urheilukeskuksen maastossa.

— Nekin olivat vielä aika jäisiä tuossa perjantain ja lauantain saumassa, mutta nythän tätä lunta on tullut kymmenkunta senttiä. Jos se pikkusen märempi lumi tarttui lauantaina sinne kiinni, niin ne ovat varmasti vähän paremmassa kunnossa, arvioi kenttäpäällikkö Juha Rojo.

— Sunnuntainahan ei tullut kuin hyvin ohutta pakkasvitiä.

 

Suositulla lentokentän lenkillä oli mäntyjen katveessa vielä paikka paikoin niin vähän lunta, ettei kaupungin nettisivuille uskallettu päivittää lenkin olevan hiihtokunnossa.

Lunta kuitenkin tampattiin moottorikelkalla kiinni viikonlopun molempina päivinä.

— Hiihtäjiä lentokentän lenkillä on ollut. Viikonloppuna autoja laskettiin olevan parhaimmillaan parkissa noin 70, Rojo kertoo.

 

Tilannetta päivitetään tänään, kunhan latumiehet pääsevät käymään tilannetta keskenään läpi.

— Jos ei sieltä tule enää maata näkyviin, niin pannaan sekin auki, Rojo sanoo lentokentän lenkistä.

Latujen hiihtokunnosta halutaan olla varmoja.

— Jos laitamme nettiin, että ladut ovat kunnossa ja joku pilaakin niillä suksensa, niin meitähän siitä ruvetaan syyttämään, Rojo sanoo.

Viime päivien tuiskuista huolimatta kansanhiihtoladut kaipaavat vielä lisää lunta. Ja vaikka pakkasta riittää, niin jäälatujen tekoonkaan ei ole asiaa ennen kuin riittävä jäänvahvuus on varmistettu kairaamalla.

 

Imatralla hiihtoladut alkavat olla kaikki kunnossa. Liikuntapaikkamestari Urpo Tiaisen mukaan ainakin Vuoksen länsipuolella kaikki ladut ovat hiihdettävissä. Hän uskoo, että tilanne on pitkälti sama myös Vuoksenniskan puolella. Kansanhiihtoladut on tampattu ja niilläkin pääsee hiihtämään ainakin vapaalla tyylillä.

Sunnuntainahan ei tullut kuin hyvin ohutta pakkasvitiä.

Juha Rojo

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen