Uusia nimiä ja uusvanhaa pintaa Linnoitukseen

Lappeenranta. Kaupunki nimeää numeroidut talot. Kehruuhuoneen värivalinta aiheuttaa kiistaa.

Petteri Värtö

Ei tullut Kannas-keskusta, tulee Vanha kasarmi. Nimeä on tarkoitus alkaa käyttää Linnoituksen vanhimmasta kasarmirakennuksesta 1A-rakennuksesta tilakeskuksen aiemman sotilaallisen numeroinnin sijasta.

Muutkin Linnoituksen rakennukset saavat nimet numeroiden tilalle. Toinen vihreä makasiini on Muonamakasiini, Majurskan takainen varastokellari Pilttuu ja Satamatiellä on jatkossa myös Talli sekä Vanha valimo.

 

Rakennusten nimeämisen taustalla on niiden aiempaa helpompi erottaminen toisistaan ja markkinoinnin tarve. Nimeämisen perusteena on käytetty sekä rakennusten vakiintunutta että niiden tulevaa käyttöä.

— Samantyyppisiä rakennuksia on paljon. Kokonaisuutta on hyvä miettiä, kun toisten rakennusten käyttö muuttuu ja toisilla ei ole varsinaista käyttöä, Etelä-Karjalan museon rakennustutkija Miikka Kurri toteaa.

Nimiä on hahmotellut Lappeenrannan kaupungin virkamiesten Linnoitus 2016-ryhmä. Pontimena on ollut naisten työvankilan muuttuminen liikuntakäytöstä pitopaikaksi ja sen nimen palauttaminen Kehruuhuoneeksi.

 

Kehruuhuone valmistuu vapuksi. Venäjän vallan aikana 1840-luvulla noussut hirsirakennus on myöhemmin rakennettujen lisäosien purkamisen jälkeen alkanut näyttää totuttua isommalta. Rakennusta on ihasteltu.

Kehruuhuoneen pintaan on suunniteltu punamultaa. Värivalinta perustuu suunnittelijoiden mukaan nykyiseen, katukuvasta vuosikymmeniä tutuksi tulleeseen. Historiaa kauemmaksi katsovat ajattelevat väristä toisin.

Heidän mukaansa Kehruuhuone pitäisi maalata alkuperäisellä empirenkeltaisella. Rakennus on empireä, ja siinä on muitakin tyylisuunnan tunnusmerkkejä, kuten puolikuuikkunat. Keltainen kuultaa räystään altakin.

 

Historiasta voi kaivaa muitakin perusteita. Kehruuhuone oli keltainen 1920—30-lukujen vaihteeseen saakka. Tyylisuunnan ohella rakennuksen väri oli myös sijainnin ja statuksen symboli.

Linnoitusta halkova Kristiinankatu oli pääkatu myös Venäjän vallan aikana, ja sen varrella olevat julkiset rakennukset keltaisia. Pihan puolella sijainneet rakennukset olivat puolestaan punaisia.

Käytännöstä löytyy todisteita edelleen. Majurskan talo on keltainen, ja sen takana oleva, Pilttuuksi nimetty talo on punainen. Myös Kristiinan työtuvat -rakennus on ollut pihan puolella ja oli alunperinkin punainen.

— Kehruuhuoneen värivaihtoehdot ovat vakiintunut tai alkuperäinen. Vakiintunut väritys on valittu, koska rakennus ei sisätiloiltaankaan palaudu alkuperäiseksi. Väritystä voi muuttaa myöhemmin, jos on tarvetta.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö