Uustuotantoa myydään sijoittajille

Asunnot | Asuntojen laskevat hinnat ovat tehneet sekä pankit että rakennusliikkeet varovaisiksi.

Verkossa toimivien asuntomarkkinasivujen mukaan Etelä-Karjalassa on tällä hetkellä myynnissä reilut 200 uutta asuntoa. Valtaosa myynnissä olevasta uustuotannosta on Lappeenrannassa.

Kysymykseen, onko pari sataa toistaiseksi myymätöntä uutta asuntoa paljon vai vähän, ei saa selkeää vastausta.

– Lukumäärään en osaa ottaa kantaa. Tarjontaa on markkinan kokoon nähden runsaasti, hankekehityspäällikkö Jukka Haaparanta Skanskasta sanoo.

Kiinteistömaailma Lappeenrannan yrittäjä, kiinteistövälittäjä Laura Segerman ei pidä määrää ainakaan suurena. Uudistuotannolle on kysyntää.

– Lappeenrannan Golfpuiston 22 asunnosta on jo nyt 15 myyty, hän perustelee kantaansa.

 

Haaparannan mukaan tavalliset asunnonostajat ovat nyt harvoin liikkeellä.

– Kauppaa käydään tällaisten erityisryhmien kanssa, jotka haluavat sijoittaa esimerkiksi perintönä tai yrityskaupasta saamiaan rahoja asuntoihin. Omaksi ostaminen on vähentynyt huomattavasti, hän sanoo.

Asuntokaupan rotaatiota on Etelä-Karjalassa pitänyt yllä varttuneiden ikäluokkien halu muuttaa keskustaan palvelujen ääreen. Heidän omakotitalojaan ovat ostaneet nuoret parit ja aikaisemmin merkittävissä määrin myös venäläiset. Nykyisessä työllisyystilanteessa nuorten on vaikea saada lainaa ja venäläisten ostohalut ovat kadonneet ruplan romahdukseen.

 

Markkinatilanne on tehnyt rakennusliikkeet varovaisiksi. Skanska suunnittelee yhden uuden kerrostalon rakentamista, mutta hanke etenee vasta, kun Viipurin vanerin alueelle rakennetun As Oy Kommodorin asuntoja on myyty riittävästi.

YIT myi samalle alueelle rakennetusta Verdistä asuntoja 15 prosentin alennuksella. Projekti-insinööri Mika Rossin mukaan toisesta alueen kerrostalosta Vivaldista on vielä kaksi asuntoa myymättä. Uusia kohteita Lappeenrannassa ei ole juuri nyt vireillä.

– Tulevia kohteita harkitaan hyvinkin tarkkaa ja me kartoitamme tilannetta, Rossi sanoo.

 

Kouvolalainen Varte on uusi tulokas Lappeenrannan rakennusmarkkinoilla. Yhtiö rakentaa Kauppatorin laitaan Oksasenkadulle kaksi kerrostaloa nykyisen Rakuuna-marketin tontille. Markkinointi- ja hallintojohtaja Harri Kohon mukaan As Oy Rakuunaheikin asuntojen myynti alkaa helmikuussa.

Ennakkomarkkinoinnin aikana talon 52 asunnosta on varattu puolet. Toinen talo on myyty VVO:lle kovan rahan vuokra-asunnoiksi.

Koho vertaa Lappeenrannan uustuotannon markkinoita Lahteen ja Vantaaseen, joissa Vartella on myös uustuotantoa.

– Kyselyiden määrä on kehittynyt samalla tavalla kuin Lahdessa ja Vantaalla.

 

Kohon mukaan Kotka-Kouvola akselilla uustuotannon myyntiä on hyydyttänyt se, etteivät omakotitalot käy kaupaksi entiseen tapaan.

– Aikaisemmin kerrostaloasuntoon keskustan palvelujen äärelle halunneet ihmiset myivät omakotitalonsa ja ostivat näillä rahoilla kolmion. Tämä ketju ei enää toimi, hän sanoo.

Rakuunaheikin tilannetta voi helpottaa se, että sinne tulee paljon pieniä asuntoja, hän arvelee.

– Keskustan pienet kaksiot ja yksiöt kiinnostavat sijoittajia. Toinen nykyisen Rakuunamarketin tontille nousevista kahdesta kerrostalosta on itse asiassa jo myyty.

Ostajan markkinat

Verkkopalvelu Etuovi.com listaa Etelä-Karjalassa 208 kohdetta, kun haetaan myynnissä olevia uusia kerrostalo-, rivitalo- ja paritaloasuntoja.

Saman palvelun mukaan Etelä-Karjalassa oli myynnissä yhteensä 1?190 omistusasuntoa.

Oikotie.fi listauksen mukaan Etelä-Karjalassa on myynnissä 221 uutta asuntoa ja kaiken kaikkiaan omistusasuntoja on maakunnassa myynnissä 1?114.

Valtaosa myynnissä olevista uusista asunnoista on Lappeenrannassa (Oikotie.fi 168, Etuovi.com 181).

Vuonna 2013 Etelä-Karjalassa tehtiin kiinteistövälittäjien avustuksella 1?170 asuntokauppaa. Vuonna kauppoja on tehty noin 980 (luku on arvio, joulukuun tilastot puutuvat vielä).

Luvut ovat suuntaa antavia. Samasta kohteesta voi olla hakukoneessa useita ilmoituksia. Toisaalta kaikki myytävät kohteet eivät ole verkossa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela