Yliopisto tavoittelee viiden miljoonan pottia

Yliopisto. Niukkana aikana lahjoittamisen pitää tuntua houkuttelevalta. Rahan antamisesta on tehty aiempaa helpommaksi.

Anne Kokkonen | Silja Vehkalampi

Lappeenrannan teknillinen yliopisto aloitti toisen varainhankintakampanjan taloudellisesti haastavana aikana. Viiden miljoonan euron keräystavoitteeseen pääsemisessä tarvitaan kaikenkokoisia lahjoittajia.

— Taloudellisesti alavireisenä aikana lahjoittamisesta täytyy tehdä houkuttelevaa. Kerätty raha saadaan nyt käyttää nopeammin korvamerkittyihin hankkeisiin, ja voimme heti kertoa lahjoittajalle, mihin hänen euronsa suunnataan, yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö kertoo.

Rönkkö toivoo, että alueen yritykset tuntisivat yliopiston asian omakseen ja näkisivät myös omat mahdollisuutensa. Teknillisen yliopiston tutkimukset kun voivat poikia nopeasti taloudellisesti merkittäviä sovellutuksia.

 

Yliopisto julkaisi keskiviikkona varainhankinnan Ratkaisijat-nettisivuston. Lähipäivinä otetaan käyttöön myös lahjoitustekstiviestit, joilla kuka tahansa voi tukea yliopistoa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee tälläkin kertaa yliopistojen varainkeruuta. Valtio antaa kolminkertaisena sen summan, jonka yliopistot saavat kokoon yksityisenä pääomana.

— Jokainen lahjoitettu euro on täten meille neljän euron arvoinen, Rönkkö kiteyttää.

Vuosina 2009—2011 toteutetussa varainhankintakampanjassaan yliopisto tavoitteli aluksi viittä miljoonaa euroa, mutta nosti tavoitteen myöhemmin seitsemään miljoonaan euroon ja keräsi lopulta 7,8 miljoonaa euroa.

Tämänkertainen tavoite haluttiin asettaa vain viiteen miljoonaan.

— Viisi miljoonaa on iso raha, kun katsoo tällä hetkellä talous- ja liike-elämän tilannetta — ei olla kovin hyvässä hapessa. Jos keräys etenee juohevasti, tavoitetta on mahdollista nostaa, yliopiston varainhankinnan yhdyshenkilö Vesa Karvonen sanoo.

Kampanja jatkuu kesäkuun 2017 loppuun asti.

 

Edellisen kampanjan suurin yksittäinen lahjoittaja oli lappeenrantalainen Capillary Oy. Toimitusjohtaja Katariina Aaltosen mukaan yhtiössä ei ole vielä keskusteltu osallistumisesta kampanjaan.

Muutkaan suuret lahjoittajat eivät ole vielä tehneet päätöksiä.

— Karjalan kulttuurirahaston isännistö käsittelee huhtikuussa tähän uuteen varainhankintakampanjaan osallistumista. Eevi ja Eemil Tannisen säätiö puolestaan käsittelee osallistumismahdollisuutta myöhemmin tämän vuoden aikana, säätiöiden asioita hoitava Risto Voipio kertoo.

 

Suurimmat lahjoittajat 2009—2011

Capillary Oy 1,27 miljoonaa euroa

Viipurin taloudellinen korkeakouluseura 1 miljoonaa euroa

Karjalan kulttuurirahasto 1 miljoonaa euroa

Nuutti Vartiaisen lahjoitus runsaat 0,4 miljoonaa euroa

Fortum 0,4 miljoonaa euroa

Tekniikan akateemiset TEK ry runsaat 0,3 miljoonaa euroa.

Yliopisto ei saanut opetusministeriön vastinrahaa Viipurin taloudellisen korkeakouluseuran eikä Fortumin lahjoituksista.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen, Silja Vehkalampi