Emokukat tulen ja pakkasen armoille

Luumäki. Tulipalo turmeli yhtä Ansari-yhtymän kasvihuoneista. Vahingot ovat satojatuhansia euroja.

Ilpo Leskinen

Muovi kärysi vielä maanantaina aamupäivällä Ansari-yhtymän kasvihuoneella Luumäellä. Tuli tuhosi ison osan kasvihuoneesta maanantaina aamukolmen jälkeen.

Palo rikkoi kasvihuoneen kahdesta osastosta lasisia ja muovisia rakenteita. Taimet kyyhöttivät elottomina kylmyyden, noen ja satunnaisten sirpaleiden seassa.

 

Rakennuksen runko säilyi ehjänä. Palo sattui kasvihuoneen keskiosassa, ja molempien päiden osastot pysyivät toimintakuntoisina.

Tuli, savu ja noki sekä sisään päässyt pakkanen tuhosivat satoja tuhansia kevään amppelikasvien emotaimia, kuten amppelipetunioita. Emokasveista kasvatettuja taimia oli tarkoitus toimittaa puutarhoille ympäri Suomea ja Baltiaa.

Vahinkoja kärsinyt alue oli kaksi tuhatta neliömetriä eli pienen mökkitontin suuruinen. Ansari-yhtymällä on Luumäellä kasvihuoneita kaikkiaan viitisen hehtaaria.

 

Palo aiheuttaa Ansari-yhtymän toimitusjohtajan Pasi Hakkaraisen mukaan katkoksen emotaimien tuotantoon.

-Yritämme pitää keskeytyksen mahdollisimman lyhyenä. Toivomme, että saamme ostettua uusia tilalle.

Jos uusia emotaimia ei saada, voi keväällä olla pulaa joistakin kasveista.

Palon taloudelliset vahingot ovat Hakkaraisen arvion mukaan 250 000-350 000 euroa.

Kasvihuoneen palaneen osan kunnostus pyritään aloittamaan ensi viikolla. Tavoitteena on saada tuotanto siellä käyntiin maaliskuun alkupuolella.

 

Paloa sammuttivat pelastuslaitoksen yksiköt Jurvalasta ja Luumäeltä. Palosta teki hälytyksen työpaikan päivystäjä. Hän oli aamuyöllä saanut kasvihuoneesta lämpötilahälytyksen.

Kun päivystäjä meni paikalle, kasvihuoneessa oli jo tuli irti. Signaalin antanut lämpötilahälytin sijaitsee keskellä palanutta osastoa.

Poliisin tekninen tutkinta ja Etelä-Karjalan pelastuslaitos tutkivat syttymissyytä. Palomestari Lasse Vallentinin mukaan syy ei vielä maanantaina selvinnyt.

Palo oli hänen mukaansa kohtalaisen voimakas mutta se saatiin nopeasti sammumaan.

 

Ansari-yhtymä kuuluu Shetelig-konserniin, jonka pääpaikka on Vantaalla.

Hallituksen puheenjohtaja Juhani Kauste sai aamuviideltä herätyksen ja tiedon tulipalosta. Hän matkusti oitis Vantaalta Luumäelle tuhoja katsomaan.

Kauste kertoo, että viereisessä kasvihuoneessa sattui tulipalo vuonna 2007. Sen vahingot jäivät tämänkertaista pienemmiksi, ja syttymissyyksi paljastui sähkökaappi. Nyt tilanne ei vaikuttanut läheskään niin selvältä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen