Sairaalaremontti toisi töitä taiteilijoille

Lappeenranta. Eksote päättää todennäköisesti torstaina, laajennetaanko keskussairaalaa jopa 90 miljoonalla eurolla. Myönteinen päätös olisi merkittävä taideuutinen.

Riina Nokso-Koivisto

Etelä-Karjalan keskussairaalan iso saneeraus- ja lisärakennushanke on merkittävä myös paikallisille taiteilijoille. Jos yli 90 miljoonan euron rakennushanke toteutuu, siinä noudatetaan prosenttiperiaatetta. Se tarkoittaa, että osa rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen ja muotoiluun.

Jos prosenttiperiaatetta noudatettaisiin kirjaimellisesti, taiteen osuus hankkeessa olisi yli 900 000 euroa.

Eksoten taidekoordinaattorin Päivimaria Seppäsen mukaan on kuitenkin mahdoton puhua tarkoista summista.

— Prosenttiperiaate on suhteellinen käsite, jota on vaikea täsmällisesti laskea. Kun taide ja muotoilu huomioidaan heti suunnitteluvaiheessa, monet ratkaisut voidaan toteuttaa niin, ettei ylimääräistä kulua edes muodostu normaaleihin rakennuskustannuksiin verrattuna.

Vaikka euromäärää ei tiedetä, Seppäsen mukaan taiteen ja muotoilun rooli on laajennetussa keskussairaalassa merkittävä ja näkyvä.

Jo tässä vaiheessa on selvää, että sairaalan taidehankkeissa suositaan ja työllistetään eteläkarjalaisia taiteilijoita.

— Tietenkin mennään laatu edellä, mutta meidän alueeltamme löytyy paljon hyviä tekijöitä.

 

Seppäsen mukaan on luontevaa, että juuri sairaalan kaltaisessa kohteessa toteutetaan prosenttiperiaatetta.

Ympäristöllä on iso merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Erityisen tärkeää ympäristön viihtyisyys ja virikkeellisyys on paikassa, jonka ydintehtävä on hyvinvoinnin ja parantumisen edistäminen.

Kyse ei suinkaan ole vain perinteisestä taiteesta, seinille ripustettavista maalauksista tai aulassa nököttävistä patsaista. Tarkoitus on, että taide ja muotoilu palvelevat sairaalan käyttäjää monilla eri tavoin.

Esimerkin Seppänen antaa portaikoista: onko kaiteeseen mukava tarttua, onko portaikko houkutteleva. Piristävästi ja ajatuksella suunniteltu ja muotoiltu portaikko voi parhaimmillaan lisätä sekä potilaiden että talon henkilökunnan liikkumista.

Viihtyisyys syntyy monista muistakin seikoista kuin visuaalisesta ympäristöstä. Eri taidemuotojen avulla voidaan vedota useisiin eri aisteihin. Seppäsen mukaan sairaalassa voidaan kiinnittää huomiota esimerkiksi äänimaailmaan. Kaikkien koneiden ei tarvitse piipata kimeästi.

— Piippaukset ja muut äkilliset äänet ovat omiaan lisäämään stressiä ja kivun tunnetta.

 

Olennaisen tärkeää Seppäsen mielestä on, että taide ja muotoilu ovat mukana rakennushankkeessa heti alkuvaiheessa.

— Jos rakennushankkeen valmistuttua huomataan, että onpa täällä ankeaa, siinä vaiheessa viihtyisyyden lisääminen on paljon vaikeampaa ja kalliimpaa. Lopputulos on helposti yhtä sillisalaattia.

Kun taideteokset rakennetaan kiinteäksi osaksi rakennusta, ne ovat myös paremmin turvassa varkailta ja ilkivallalta.

 

jotta taide ja muotoilu palvelisivat mahdollisimman hyvin sairaalan arkea, ison organisaation käytännöistä on muodostettava mahdollisimman kattava yleisnäkemys. Tätä varten Eksotessa perustettiin tänä vuonna moniammatillinen taidetoimikunta. Siellä esimerkiksi fysioterapeutit ja muut ammattikunnat voivat tuoda esiin omia ideoitaan ja tarpeitaan.

Tavoite on, että tulevaisuudessa Etelä-Karjalan keskussairaalassa toimii myös sairaalagalleria, joka olisi muutakin kuin perinteinen näyttelytila.

Taiteen tekemistä voitaisiin hyödyntää potilaiden hoidossa ja kuntoutuksessa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto