Joutsenon emäntäkoulussa alkaa remontti

Suunnitelma. Pihapiirin kanat ja lehmät tuovat virkistystä punasilmäisille it-koulutettaville.

Outi Salovaara

Kanoja, lehmiä, emäntä ja remontti. Joutsenon emäntäkoulun ostaneella espoolaisella yrittäjällä Vladimir Tigosella on jo suunnitelmat tyhjillään olevan koulun muuttamisesta kansainväliseksi tietotekniikan koulutus- ja virkistyskeskukseksi.

Ensimmäiset koulutukset sekä suomalaisille että ulkomaalaisille yrityksille ja yksityisille alkanevat ensi kesänä. Ensin paikkoja on remontoitava ja saatava esimerkiksi 32-paikkainen asuntola asuttavaan kuntoon.

— Aloitamme remontin maaliskuun alussa. Päärakennus vaatii eniten korjausta, sillä sieltä puuttuu salaojitus, sanoo puhelimitse Dublinista työmatkalta tavoitettu Tigonen.

 

Suurta peruskorjausta ei ole tulossa. Yli kolmen hehtaarin tontilla olevien rakennusten ja pihapiirin ulkonäön Tigonen haluaa säilyttää ennallaan.

— Lupasin hommata sinne myös kanoja ja pari lehmää. It-ihmiset istuvat tietokoneen ääressä aamusta iltaan silmät punaisina, ja he tarvitsevat virkistystä, sanoo Tigonen.

 

Koulutuskeskus tuo uusia työpaikkoja. Ensimmäisenä saavat töitä kiinteistönhoitaja ja emäntä.

— Täytyyhän emäntäkoululla olla emäntä, vitsailee Tigonen.

Myöhemmin hän aikoo palkata myös opettajia ja kouluttajia, vaikka kaikki heistä eivät tulekaan olemaan vakituisena palkkalistoilla.

— Kouluttajina voivat olla myös esimerkiksi lakiasiaintoimistojen asiantuntijat, suunnittelee Tigonen.

 

32 vuotta yrittäjänä olleella Tigosella on kaksi yritystä, projektinjohtoyhtiö Tigonen Consulting sekä kemikaaleja ja lannoitteita myyvä Tigoteam.

Tigonen Consultingin liikevaihto oli kesäkuussa 2014 päättyneellä tilikaudella 22 000 euroa, ja yhtiön tulos oli 6 000 euroa plussalla. Tigoteamin liikevaihto oli 2 000 euroa, ja tappiota yhtiö tuotti 24 000 euroa.

Tigosen yhtiöillä ei ole merkittävää liiketoimintaa, mutta Joutseno-hankkeessa on mukana hänen eurooppalaisia it-alaan perehtyneitä sijoittajakumppaneitaan.

— Yksin en olisi uskaltanut tähän leikkiin ryhtyä.

Tigonen ei vielä paljasta kumppaneitaan.

— Mikään salaisuus se ei ole, mutta en ole pyytänyt heiltä nimen julkistamiseen lupaa.

 

Lappeenrannan kaupunki järjesti emäntäkoulusta huutokaupan, jossa pohjahintana oli 200 000 euroa. Kiinteistöön ihastunut Tigonen oli ainoa hintapyynnön hyväksynyt.

— Emäntäkoulu iskeytyi silmiini niin, että mitään muuta en halunnut enää katsoakaan, hän sanoo.

Kiinteistöstä oli kiinnostunut toinenkin pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva henkilö, jolle hinta kuitenkin oli liian kova.

Tigosen kauppa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa, ja vain lopulliset allekirjoitukset ja maksu puuttuvat. Kiinteistökauppakirjan Tigonen allekirjoittaa perustettavan yhtiön lukuun.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara