Kaikki torin puolesta

Lappeenranta. Kaupunginarkkitehti ihmettelee vastakkainasettelua. Torikauppiaat eivät halua kojuiksi markettien eteen.

Petteri Värtö

Kaikki haluavat hyvää kauppatorille Lappeenrannassa. Näkemykset hyvästä vain vaihtelevat. Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki sohaisi muurahaispesää, kun ehdotti torikaupan siirtämistä kaupungintalon eteen.

— Kannoin huolta tulevaisuudesta. Se voisi olla valoisampi paikalla, jossa ihmiset liikkuvat. Olisi hyvä miettiä, miten tori houkuttelee väkeä paikalle ja miten se olisi ympäri vuoden elävä aukio, Jouhki toteaa.

Hän ei ymmärrä virkamiehen ajattelusta syntynyttä vastakkainasettelua. Jouhkin ehdotus otti osumia sanomalehti- ja verkkokommenteissa. Torikauppiasyhdistys välitti viestinsä kaupunginhallitukselle maanantaina.

— Kauppatori on kokonaisuus, jota muualla Suomessa ei ole. Kahviloiden, kauppahallin ja torin yhdessä muodostama henki häviäisi torin muutossa, toriyhdistyksen puheenjohtaja Juha-Matti Kupiainen sanoo.

 

Kupiaisen mukaan kauppatori on kauppakeskusten edessä osa niitä. Markettien edustalla on jo torien tapaisia myyntipaikkoja, eikä se ole sama asia. Hänen mukaansa kauppatori ei kilpaile markettien kanssa.

— Tämä on yleinen väärinkäsitys, mutta toriasiakkaat ymmärtävät tämän. Ihmiset vertailevat hintoja ja tuotteita, mutta harvoin tarjolla on samoja tuotteita, torikauppa J. Ahosen tuotteita myyvä Kupiainen kertoo.

Hiljainen talvikausi ja kävijöiden ikääntyminen eivät huolestuta kolmekymppistä puheenjohtajaa. Talvi on hiljainen kaikkialla, Lappeenrannassa kauppahalli ja torikahvilat elävät silloinkin. Eikä harmautta kesällä näe.

— Vanhemmilla on torilla käymisen perinteitä enemmän, ja ikäihmisiä on paljon myös Prismassa keskellä päivää. Kun itse seisoo torilla koko kesän, näkee asiakkaiden joukossa paljon nuoria, Kupiainen sanoo.

 

Torikaupan näivettyminen ja sen sesongin lyheneminen ovat valtakunnallinen ilmiö. Lappeenrannan torilla vuosipaikkoja on alle kymmenellä yrittäjällä, heinäkuussa yli sata paikkaa ei riitä kaikille halukkaille.

— Torisesonkia on nykyisin vain kesä—heinäkuu. On kokeiltu maksuttomia myyntipaikkoja ja tapahtumia. Ne elävöittävät, mutta vain hetkeksi, Lappeenrannan kaupungin torivalvoja Seppo Puumalainen toteaa.

 

Kauppatorin sijainnin pohtimisen syynä on torikannen alle suunniteltu pysäköintihalli. Kupiaisen mukaan parkkitilaa on nykyisen torin tarpeisiin riittävästi. Jos lisätarvetta pysäköinnille ilmenee, toriyhdistys voi muuttaa rakentamisen ajaksi toiseen osoitteeseen. Muutokset vievät joka tapauksessa aikaa. Toriparkki ei rakennu lähivuosina, ja Kansalaistorikin kaipaa remonttia, josta ei vielä ole tehty minkäänlaisia päätöksiä.

 

Kauppatorin sijainti ja torin tulevaisuus ovat Kiltaillan aiheina ravintola Kolmessa lyhdyssä tänään tiistaina kello 18. Alustajina ovat kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki ja virastomestari Pentti Hotti.

 

60 vuotta kussakin paikassa

Lappeenranta on perustettu vanhalle markkinapaikalle vuonna 1649.

Torikauppaa on harjoitettu Lappeenrannassa perustamisesta lähtien.

Tori oli kolmessa paikassa Linnoituksessa ensimmäiset 180 vuotta.

Linnoituksen jälkeen tori sijaitsi raatihuoneen edessä 61 vuotta ja satamassa 66 vuotta.

Nykyisessä paikassa kauppatori on ollut vuodesta 1956.

Torin muuttaminen paikasta toiseen on aina ollut muiden kuin kauppiaiden intressi.

Toriyhdistyksen teesit kaupungille ovat monipuolinen työryhmä kauppatorin kehittämiseksi ja alueen viihtyisyyden parantamiseksi sekä selkeä aikataulu toriparkin rakentamiselle ja torin siirtämiselle yrittäjien toimintarauhan takaamiseksi.

Toriyhdistys keräsi lähes 1 500 nimeä Torivisio 2025 -adressiin viime kesänä. Adressi luovutettiin teesien kanssa kaupunginhallitukselle maanantaina.

Lähteet: Pentti Hotti, Lappeenrannan toriyhdistys

Kirjoittaja:
Petteri Värtö