Kyläkoulut kiinni syksyllä

Luumäki. Kirkonkylän ja Kannuskosken koulujen oppilaat jaetaan kouluverkkoselvityksessä Taavetin ja Kangasvarren koulujen kesken.

Matti Saarela

Luumäen kunnan vt. sivistystoimenjohtaja Pekka Hyvärinen esittää Kirkonkylän ja Kannuskosken koulujen lakkauttamista. Kouluverkkoselvityksen mukaan Kirkonkylän ja Kannuskosken koulujen oppilaat aloittaisivat koulunkäynnin Taavetin tai Kangasvarren kouluissa jo ensi syksynä.

Päiväkotitoimintaa on kuitenkin tarkoitus jatkaa Kannuskosken koulun tiloissa.

Koululautakunta saa kunnan kouluverkkoselvityksen pöydälleen keskiviikkona.

 

Kouluverkon supistamista perustellaan säästöillä. Koululautakunnan pitää löytää talousarviostaan yli 300 000 euron säästöt vuosina 2015-2018.

Kouluverkon tiivistämistä ehdotuksessa perustellaan muun muassa sillä, että Luumäen alakouluissa on keskimäärin vain 12 oppilasta yhtä luokanopettajaa kohden. Koko maan keskiarvo on 20,3 oppilasta luokanopettajaa kohden.

Kouluikäisten määrä myös laskee tasaisesti Luumäellä. Vuonna 2020 Luumäellä käy koulua vajaat 400 peruskouluikäistä, kun vielä viime syksynä Luumäen alakouluissa ja yläkoulussa syyslukukauden aloitti yhteensä 427 lasta ja nuorta.

Kyläkoulujen lakkauttamista perustellaan selvityksessä myös niiden varustuksen puutteellisuudella ja rakennusten huonolla kunnolla. Kirkonkylän koulun niin kutsutulla uudella puolella, teknisen työn rakennuksessa, on sisäilmaongelmia. Selvityksen tekijän mukaan sisäilma on aiheuttanut ongelmia myös Kannuskosken vanhassa koulurakennuksessa.

Homeongelmien takia tiloja ei voida käyttää opetukseen ja niiden korjaaminen on kallista. Peruskorjauksia koulurakennuksissa pitäisi tehdä 20-30 vuoden välein.

 

Selvityksessä on vertailtu perusopetuksen kustannuksia oppilasta kohti Luumäen naapurikuntien vastaaviin kustannuksiin ja koko maan keskiarvoihin Manner-Suomessa.

Vertailussa on käytetty vuoden 2013 tilinpäätöslukuja ja niiden valossa perusopetuksen nettokustannukset oppilasta kohti ovat Luumäellä selvästi korkeammat kuin Taipalsaarella ja Savitaipaleella. Keskimäärin Manner-Suomen kunnissa perusopetukseen käytetään lähes 2 400 euroa vähemmän oppilasta kohden kuin Luumäellä. Vuonna 2013 Luumäellä käytettiin opetuksen järjestämiseen 11?109 euroa oppilasta kohden.

Vertailun perusteella Luumäen perusopetuksen nettokustannukset ovat yli neljänneksen (27 prosenttia) maan keskiarvoa korkeammat. Luumäellä reilun 400 peruskoululaisen opettaminen maksaa siten noin miljoona euroa enemmän vuodessa kuin Manner-Suomen kunnissa keskimäärin.

Taipalsaari hoitaa perusopetuksen noin 2 200 euroa ja Savitaipale 1 600 euroa halvemmalla oppilasta kohden kuin Luumäki.

 

Luumäen Kannuskosken koulussa toimii myös päiväkoti ja sen toimintaa on tarkoitus jatkaa.

 

Kouluverkon kustannukset

Perusopetuksen järjestämisen nettokustannukset olivat vuonna 2013 Luumäellä 11 109 euroa oppilasta kohden.

60,1 prosenttia kunnan koko kouluverkon kustannuksista oli koulujen henkilöstömenoja.

16,3 prosenttia kiinteistömenoja koulurakennuksista.

10,1 prosenttia koulujen oppilaskuljetuksista.

6,5 prosenttia menoista käytettiin koulujen ruokapalveluihin.

7,0 prosenttia lukion, kansalaisopiston, musiikkiopiston opetuksen järjestämiseen sekä tarvikehankintoihin.

Kirjoittaja:
Matti Saarela