Laatokan portti on edelleen kaupan

Matkailu. Hintapyyntö Parikkalassa sijaitsevasta hotelli-ravintolasta laski 1,8 miljoonasta 1,25 miljoonaan.

Outi Salovaara

Kesästä lähtien myynnissä ollut hotelli-ravintola Laatokan portti Parikkalassa etsii edelleen uutta omistajaa.

Kuutostien varressa Simpelejärven rannalla seisovasta entisestä rajavartioasemasta on tähän asti pyydetty 1,8 miljoonaa euroa.

Keskiviikkona kohdetta myyvä Remax-kiinteistönvälittäjä laski hintapyynnön 1,25 miljoonaan euroon.

Vuodesta 2010 Laatokan portin omistaja oli kasinomiljonäärinä tunnettu liikemies Pekka Salmi.

Kun Salmi kuoli viime juhannuksen tienoilla, hänen tyttärensä Natasha Salmi laittoi paikan myyntiin.

— Minulla on liiketoimintaa Helsingissä ja Savonlinnassa, ja Laatokan portti on liikaa. Lisäksi hotelli- ja ravintolatoiminta ei ole minun eksperttialaani, perustelee Natasha Salmi myyntiä.

Hänen mukaansa Laatokan portti oli Pekka Salmelle erityinen paikka.

— Isä rakasti sitä, koska se on niin kaunis ja sillä on hieno historia. Sen vuoksi haluan, että Laatokan portti menee ihmisille, jotka haluavat kehittää paikkaa edelleen, Salmi sanoo.

Hän arvioi, että myyntihinta ei tule kattamaan tähän mennessä hotelli-ravintolaan tehtyjä sijoituksia.

Ostajakandidaatteja on ollut jo puolenkymmentä Suomesta ja Venäjältä, ja kuluvan kuun lopulla paikkaan tulee tutustumaan uusi venäläinen sijoittajaehdokas.

Toistaiseksi toiminta jatkuu Natasha Salmen luotsaamana entisellään yhden vakituisen ja tarvittaessa töihin tulevien työntekijöiden voimin. Alivuokralaisvoimin pyörivä kalansavustamokin jatkaa toimintaansa.

Pekka Salmi aloitti yhdessä venäläisen investoijan kanssa 2012 kolmen uuden kaksikerroksisen lomatalon rakentamisen, joihin piti tulla 28 huoneistoa.

Venäläinen kumppani kuitenkin erkani hankkeesta, eikä Salmi löytänyt uutta kumppania. Rakentaminen jäi kesken, ja pihapiirissä seisoo nyt kolme keskeneräistä lomarakennusta.

Laatokan portti on 1950-luvulla rakennettu ja 1992 lakkautettu Joukion rajavartioasema. Heti Kuutostien toisella puolella on Venäjän raja, jonne on matkaa vain muutama sata metriä.

Paikan edellinen omistaja oli Yhdysvalloissa asunut lentokapteeni Matti Kosonen, joka osti raja-aseman 1997 ja remontoi sen lomakeskukseksi.

Natasha Salmi pitää Laatokan porttia hyvänä sijoituksena.

— Parikkalan raja-asema rakennetaan joka tapauksessa jossain vaiheessa, ja silloin kiinteistö on arvokas, hän ennakoi pitkään suunnitteilla olleen uuden rajanylityspaikan tuloa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara