Lauritsalan koulu keskellä bussirumbaa

LAPPEENRANTA. Parakkikoulu halutaan saada käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Helena Rissanen

Lauritsalan koulun elämää leimaavat tilanahtaus ja jatkuva bussirumba. Oppilaskuljetuksia on 60 vuoroa viikossa. Se tarkoittaa, että pihalla seisoo jatkuvasti bussi ottamassa tai jättämässä koululaisia.

Lauritsalan lukio lakkautettiin 2014. Samaan aikaan alakoulussa ilmeni niin paha sisäilmaongelma, että alakoululaiset piti siirtää lukiolaisilta vapautuneisiin tiloihin.

— Lukiolaisia lähti vajaat 300 ja alakoululaisia tuli runsaat 400. Ahdasta on, vaikka järjestimme asioita osittain uudelleen, rehtori Jukka Mielikäinen sanoo.

Ahdinkoa lisäsi se, että alakouluopetus on luokkamuotoista eli vie enemmän tilaa kuin lukio. Vaikka alakoululaisia olisi tullut vähemmän, tilantarve olisi kasvanut.

— Tämä järjestely oli tarkoitus olla voimassa kaksi vuotta eli siihen saakka kun uusi koulu valmistuu. Siihen olemme valmistautuneet, mutta pitempään emme jaksa.

 

Mielikäisen mukaan paras ratkaisu olisi saada parakit mahdollisimman pian käyttöön, koska koulurakennus ei kestä tällaista käyttöä. Siellä ei riitä ilma. Hallituskatu 22 on tähän asti ollut oireeton, mutta nyt sielläkin on sisäilmapulmia.

— Se perustuu varmaan ylikuormitukseen, oppilaiden ja opettajien kohonneeseen stressitasoon ja siitä johtuvaan alentuneeseen sietokykyyn. Soppa on sillä valmis.

 

Mielikäisen mukaan Lauritsalassa on pärjätty niin, että joka ikinen paikka on otettu käyttöön, ja ryhmäkokoja on nostettu.

— Se on osoittautunut tosi kuormittavaksi ratkaisuksi. Oppilaat, opettajat ja rakennus huutavat niin sanotusti hoosiannaa.

— Nyt toivomme, että koulu alkaa ensi elokuussa joidenkin osalta parakeissa. Sinne on tarkoitus sijoittaa samat toiminnat ja sama määrä oppilaita kuin alun perin suunniteltuun uudisrakennukseen Taitolaan.

Vanhan rakennuksen tilat riittäisivät Mielikäisen mukaan jäljelle jääville.

— Siellä olisi tarpeeksi tilaa hengittää ja stressitasot palautuisivat normaaleiksi. Näin olemme työterveyden kanssa asiaa analysoineet.

 

Parakkiratkaisun jälkeen jää ongelmaksi vielä liikunta.

— Toivon, että kasvatus- ja opetuslautakunta pitää huolen siitä, että koulun piha rakennetaan hankesuunnitelman mukaisesti. Pihalla olisi ministadion ja kiipeilytelineitä eli lähiliikuntapaikkoja kuten esimerkiksi Kimpisen koulussa. Se auttaisi kummasti koululiikuntaa.

 

Parakkikoulu

Lauritsalan koulukeskuksen hiekkakentälle kaavaillaan noin 80 metriä pitkää, 1 800 neliön tilaelementtirakennelmaa.

Parakit voidaan sijoittaa osin päällekkäin ja jakaa kolmeksi rakennukseksi.

Parakeissa työskentelisi noin 250 oppilasta.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen