Metkuilijat saamassa ennätysyleisön

Lastenkonsertti. Metkun valtion rahoituksen päätös puuttuu tältä vuodelta. Kuorolaiset tulevat nyt maakunnan länsipäästä.

Petteri Värtö

Noin 800 lasta laulaa SaiPan Lätkä lentää -tunnaria Kisapuistossa. Kyllä. Viides Metkuillaan-lastenkuorokonsertti tekee yleisöennätyksen, jos alustavat suunnitelmat toteutuvat ja tekniikka toimii.

Konsertit pidetään Lappeenrannan urheilutalolla tiistaina 17. helmikuuta. Aamupäivän konsertissa on tarkoitus nauhoittaa kotijoukkueen tunnuslaulu esitettäväksi SaiPa-Ilves-ottelussa saman päivän iltana.

Muuten Metkuillaan palaa ennätysvuoden 2014 jälkeen vakaalle perustasolle. Sekin tietää hetkellistä ylibuukkausta Etelä-Karjalan tilausliikennetarjonnalle ja ruuhkaa urheilutalon narikassa.

— 23 linja-auton sijasta lapsia kuljettaa 17 bussia ja sama määrä konsertin yleisöä. Lappeenrannan keskustan koulujen kuorolaiset kävelevät esiintymispaikalle, toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti kertoo.

 

Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku järjestää konserttia pienessä epävarmuudessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus kattaa noin 40 prosenttia keskuksen vuosittaisesta toimintabudjetista.

Ministeriö pudotti rahoitusta tuntuvasti vuodelle 2014, ja päätös alkaneen vuoden rahoituksesta puuttuu toistaiseksi kokonaan.

— Eniten huolestuttaa pienten kuntien tilanne. Jos valtioapu vähenee entisestään, millainen motivaatio heillä on osallistua, vaikka osaammekin tehdä paljon asioita myös ilman rahaa, toiminnanjohtaja sanoo.

 

Metkun budjetti Lappeenrannassa on noin 110 000 euroa. Jos valtion tuki pienenee edelleen, nyt kolmasosan budjetista vievä konsertti on vaarassa kuihtua. Lastenkulttuurikeskuksen päätuote on kulttuurikasvatusohjelma Kulttuuripolku.

— Ministeriön potti on ennallaan, mutta nykyisten keskusten lisäksi ministeriö suunnittelee uusien perustamista. Se on maantieteellisesti tasapuolista, mutta merkitsee rahan vähenemistä, Pirilä-Martti toteaa.

 

Metkuillaan-konserttia on harjoiteltu lokakuusta. Sari Kaasinen on tehnyt biisilistan, jota opettajat ovat laulattaneet kouluissaan yksin ja yhdessä Kaasisen kanssa. Ensimmäinen yhteistreeni oli maanantaina.

SaiPa-laulun lisäksi ohjelmistossa on muun muassa perinteinen Metkuillaan-tunnari, Cheek- ja M.A.Numminen-potpurit, sovituksia tutuista lastenlauluista sekä Kaasisen tuoreempaa kansanmusiikkituotantoa.

Kuorolaisia on mukana 20 koulusta Lappeenrannasta ja kolmesta Taipalsaarelta sekä Imatralta, Lemiltä, Luumäeltä ja Savitaipaleelta. Lastenkuoron ohella konsertissa esiintyvät Otawa-bändi ja Roihu-yhtye.

 

Metkuillaan-lastenkuorokonsertit Lappeenrannan urheilutalolla 17.2. kello 11 (koululaisille) ja kello 18.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö