Tupavuoren kohtalo KHO:n käsissä

Lappeenranta. NCC haluaa louhia Lappeenrannan Tupavuoren alueelta kiveä. Ympäristölautakunta ei antanut louhintalupaa, ja nyt asiaa pohtii korkein hallinto-oikeus.

Heikki Sopanen

NCC Roads haluaa louhia Lappeenrannan Tupavuoren alueelta miljoona kuutiota kiveä. Tupavuori sijaitsee Karhusjärven länsipuolella. Yhtiö haki kaksi vuotta sitten maa-aineksen ottolupaa 11 hehtaarin alueelta kymmeneksi vuodeksi. Maa-alueen omistaa UPM-Kymmene.

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta päätti yksimielisesti olla myöntämättä lupaa. NCC valitti päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka päätti viime marraskuussa, että asia on palautettava lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi. Oikeuden mielestä perustelut luvan epäämiselle eivät olleet riittävät.

Nyt louhintalupaa pohtii korkein hallinto-oikeus (KHO), jonne joukko yksityisiä ihmisiä valitti Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä. Valittajat perustavat valituksensa sille, että alue on maakuntakaavassa merkitty MU-alueeksi. Merkintä tarkoittaa, että alue on paitsi maa- ja metsätalousvaltainen, myös ulkoilun ja ohjatun luonnossa liikkumisen kannalta merkittävä alue.

Jos ottolupa myönnettäisiin, Tupavuori lähialueineen olisi valittajien mielestä sen jälkeen käyttökelvotonta tarkoitukseen, johon se on maakuntakaavassa osoitettu. Tupavuorella on ainutlaatuisia luolia ja kallioruhjeita, ja myös ympäristölautakunta perusteli kielteisen lupansa alueen maisemalla ja erikoisella luonnonesiintymällä.

Korkein hallinto-oikeus joutuu ottamaan kantaa, mikä on maakuntakaavan painoarvo maa-aineslupaa mietittäessä. Maa-aineslupa myönnetään tai evätään maa-aineslain pykälien mukaan. Maa-aineksen ottoon liittyy myös läjitys, johon myönnetään ympäristölupa ympäristölain pykälien mukaan. Ympäristölupa koskee maa-aineksen ottamisesta aiheutuvia haittoja.

Maakuntakaava on valittajien mielestä tällä hetkellä ainoa kaavamuoto, joka ohjaa Tupavuoren alueen maankäyttöä. Siksi heidän mielestään Tupavuoren alueen maankäytön pitäisi tapahtua maankäyttö- ja rakennuslain mukaisin menetelmin.

Ympäristölautakunta antoi tiistaina KHO:lle lausunnon Tupavuoren asiassa. Lautakunta totesi, että maakuntakaavan oikeudellinen merkitys on kasvanut ja sen vaikutus maa-ainesluparatkaisuja käsiteltäessä asemakaavan ja yleiskaavan rinnalla tulisi määritellä tarkemmin.

NCC:llä on Tupavuoren louhintaa koskeva, lainvoimainen ympäristölupa. Se mahdollistaisi maan läjittämisen. Koska maa-ainesten ottolupa ei ole lainvoimainen, se estää toiminnan aloittamisen, sillä NCC:llä ei ole aluetta, mihin läjitysmaata voisi sijoittaa.

Ympäristötarkastaja Sara Piutunen valmisteli lautakunnan lausunnon KHO:lle. Piutunen ei lähde arvioimaan, miten asialle KHO:ssa käy.

-Tuomioistuin tulkitsee valituksen ja silloin selviää, palautuuko asia lautakunnan uuteen käsittelyyn.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen