Uuden sairaalan rakentaminen voi alkaa

Sairaala. Eksoten valtuusto hyväksyi vain 71 miljoonan kustannukset. Lopuista 22 miljoonasta päättää seuraava valtuusto, kun Armilan toimintojen siirron suunnitelmat ovat tarkentuneet.

Anne Kotiharju

Uuden 50 miljoonan euron päivystyssairaalan rakentaminen alkaa viimeistään kesällä. Seitsemänkerroksinen sairaala valmistuu Lappeenrannan Kahilanniemeen nykyisen sairaalan kylkeen ja golfkentän viereen vuoden 2018 alkuun mennessä.

Näillä näkymin myös Armilan kuntoutuskeskus ja terveysasema siirtyvät keskussairaalalle vuoteen 2022 mennessä.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksoten) valtuusto, toisin kuin hallitus alun perin esitti, hyväksyi torstaina vain vuoden 2018 loppuun ulottuvat 71 miljoonan euron investoinnit. Ne sisältävät uuden sairaalan sekä välttämättömimmät ja kiireellisimmät vanhan keskussairaalan vaatimat peruskorjaukset.

Lopuista noin 22 miljoonan investoinneista päättää seuraava valtuusto muutaman vuoden päästä. Nykyinen valtuusto kuitenkin valtuutti hallituksen jatkamaan arviolta yhteensä 93,2 miljoonan euron kokonaisuuden suunnittelua.

Nykyisen valtuuston toimikausi päättyy ensi vuoden lopussa, ja valtuuston hyväksymä taloussuunnitelma ulottuu vuoden 2018 loppuun. Sen jälkeisistä investoinneista päättäisi uusi valtuusto.

 

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula selvittää, että myöhemmin päätettäväksi jää kokonaisuus, johon liittyy muun muassa Armilan sairaalan ja terveyskeskuksen toimintojen siirto Kahilanniemeen.

Lappeenrannan kaupunki ehdotti Armilan toimintojen siirtämistä Kahilanniemeen vasta viime vuoden lopulla. Eksoten oli pyydettävä jäsenkunniltaan uudet lausunnot, koska investointi on kasvanut. Jäsenkunnat kannattivat Armilan toimintojen siirtoa.

Kireän aikataulun takia suunnitelmat siitä, mihin Armilan toiminnat loppujen lopuksi sijoitetaan, ovat vielä kesken.

-Investointipäätös siirtyi aikaan, jolloin on käytössä tarkemmat suunnitelmat, Karhula sanoo.

 

Karhulan mukaan kaikki kunnat haluavat varmistaa päivystyssairaalan säilymisen Etelä-Karjalassa. Kyseessä ei ole pelkkä rakentamisprojekti, vaan ennen kaikkea toiminnan kehittämisprojekti.

-Tulee yhden hengen huoneita, sairaalassa oloaika lyhenee, kuntoutus paranee ja hoitajia voi käyttää tehokkaammin isoilla, vähintään 30 hengen osastoilla, kuvailee Karhula.

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon päivystys keskitetään uuteen sairaalaan. Armilan päivystyksen lisäksi myös ajanvarausvastaanotot ja koko terveyskeskus siirtyvät keskussairaalaan vuoteen 2022 mennessä.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen selvittää, että tulevaisuudessa toinen päivystyskeskittymä on Imatralla.

Itkosen mukaan Armilan sairaalan lisäksi jo tyhjentynyt Taipalsaaren sairaala vetelee viimeisiään.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju