Barona jättää Lappeenrannan vapun alla

Lappeenranta. Viime kesän suuria irtisanomisia seuraa nyt toiminnan lopettaminen kokonaan Skinnarilassa. Yli 20 ihmistä jää ilman töitä.

Heikki Sopanen

Henkilöstöyhtiö Barona lopettaa toimintansa Lappeenrannassa huhtikuun lopussa. Palvelukeskuksen alasajossa yhtiö irtisanoo 12 vakituista työntekijää ja päättää reilun kymmenen työntekijän määräaikaiset työsuhteet.

Barona Solutionsin toimitusjohtaja Lassi Määttä kertoo, että maanantaina päättyneissä yt-neuvotteluissa päädyttiin palvelukeskuksen toiminnan lopettamiseen.

-Lappeenrannan toiminnot integroidaan Kuusamon ja Joensuun palvelukeskuksiimme. Mietimme erilaisia vaihtoehtoja mutta päädyimme tähän.

Barona aloitti toimintansa Lappeenrannassa 2009 ja sillä oli parhaimmillaan 120 työntekijää. Viime vuoden yt-neuvotteluissa työntekijämäärä supistui muutamaan kymmeneen ja nyt loppuvat työt kaikilta.

 

Työntekijöiden pääluottamusmies Solja Talka sanoo, että maanantaina kerrottu päätös oli odotettu.

-Työnantaja siirteli jo töitä muille paikkakunnille. Kaikkemme yritimme ja tarjosimme vaihtoehtoisia ratkaisuja, mutta esitys alasajosta oli selvä jo alusta pitäen.

Talka pitää päätöstä tosi harmillisena, koska monella työntekijällä on takanaan pitkä työsuhde. Työntekijöille jaettiin irtisanomislaput tiistaina.

-Uuden työuran etsintä on nyt edessä itselläkin.

 

Baronan palvelujohtaja Harri Alamäki sanoo, että työntekijöillä on työvelvoite huhtikuun viimeiseen päivään. Siihen mennessä palvelukeskuksen alasajo on saatu tehtyä ja Skinnarilassa olevat vuokratilat tyhjentyvät. Osalla työntekijöistä on irtisanomisaika elo-syyskuuhun ja Alamäen mukaan he saavat palkkaa irtisanomisaikansa loppuun saakka.

Barona toimii Technopoliksen vuokratiloissa, ja Alamäen mukaan vuokraisännän kanssa on saatu sovittua vuokrasuhteen päättymisasiat joustavasti. Vuokratiloissa olevat kalusteet ja laitteet ovat Baronan omaisuutta.

 

Toimitusjohtaja Määtän mielestä Lappeenrannan toiminnan alamäki alkoi verottajan päätöksestä. Verottaja linjasi, että Baronan pitää maksaa arvonlisävero terveydenhuollon ajanvaraus- ja neuvontapalveluistaan.

Yli 60 Baronan työntekijää hoiti Lappeenrannassa Suomen Terveystalon ajanvarausta ja neuvontapalvelua. Terveystalo irtisanoi sopimuksen Baronan kanssa kuultuaan, että palvelu kallistuu 24 prosentilla. Barona aloitti yt-neuvottelut Terveystalon lähdön vuoksi ja irtisanoi viime kesänä noin 80 ihmistä Lappeenrannassa.

Määtän mukaan hallinto-oikeus on sittemmin todennut verottajan linjauksen vääräksi. Tulkinta jatkunee korkeimmassa hallinto-oikeudessa, vaikka verolinjaus on jo johtanut pahimpaan lopputulokseen.

 

Määttä kertoo, että loppukesän irtisanomisten jälkeen näytti hetken siltä, että Terveystalon korvaavia asiakkaita löytyy. Barona jopa palkkasi lisää väkeä projektitöihin.

-Mutta sitten edellytykset tuottaa kilpailukykyistä toimintaa heikentyivät, ja päädyimme Lappeenrannan toiminnan alasajamiseen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen