Rundilla puolet vuodesta

Sotilasmusiikki. Rakuunasoittokunta saa omat tilat kesällä. Orkesterin repertuaari on laaja, sama setti soi aina muutaman kerran.

Petteri Värtö

Järjestäjätehtävän luovutus! Ei jaksa! Pidetäänkö vaihtoparaati? Rakuunasoittokunta nousee ajoneuvoon tukikohdastaan rakennus 2:n ensimmäisestä kerroksesta Rakuunamäellä. Matka harjoituksiin on lyhyt, mutta keikkabussifiilis ja sotilashuumori ehtivät sovittua yhteen. Musiikkikylki edellä mennään, ja juttuhaitarilla on leveyttä Pertti Kurikan Nimipäivistä Lady Gagan kautta Ruotsin kuningasparin vastaanoton tahteihin.

— Yhdet nukkuvat, toiset lukevat tai kuuntelevat musiikkia, jotkut lyövät korttia, ylikersantti Esa Niiva kertoo kiertue-elämästä. Rokkikukoista rakuunasoittajat eroavat siinä, että keikoilta palataan yleensä illaksi kotiin.

 

Rakuunasoittokunta tekee musiikillista maanpuolustustyötä Itä-Suomessa. Kolmesta sotilassoittokunnasta syntynyt pumppu on keikalla puolet vuodesta. Tilaisuuksia oli viime vuonna 168, joista konsertteja noin 30.

— Jokainen soittokunta esiintyi noin 150 kertaa vuodessa. Vuoden päivät eivät riitä, kun sen kertoo kolmella. Esiintymisiä on karsittu paljon, Rakuunasoittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Riku Huhtasalo kertoo.

Keikkabussin mittari raksuttaa silti kilometrejä. Kirkot, koulujen juhlasalit ja konserttisalit ovat tuttuja Lappeenrannasta Lahteen ja Joensuuhun. Harjoiteltu ohjelmisto vedetään alueella aina kolmesta neljään kertaa läpi.

 

Kiertäminen on ollut soittokunnan arkea treenatessakin. Oma harjoitus- ja toimistorakennus nousee Lappeenrannan Leiriin kesällä. Sitä ennen kokoonpano harjoittelee konsertteihin Imatralla ja Lappeenrannassa.

Lappeenranta-salin ollessa remontissa soittokunta on harjoitellut Imatran kulttuuritalossa. Tällä viikolla harjoituspaikkana on ollut Lappeenrannan musiikkiopiston Helkiö-sali.

Treenikämpät ovat löytyneet soittokunnalle vaivatta, mutta omaa taloa on kaivattu. Se on toiminnan peruspilari, joka antaa orkesterin yhteissoitolle akustiset perusteet, Esa Niiva kiteyttää rakennuksen merkityksen.

 

Onko kaikki nuotit mukana? Viime hetken tsekkaus ennen kuin bussi vie soittajat harjoituksiin. Kysymys on aiheellinen. Soittokunnan tiloissa on oma nuotistonsa ja huoneessa lukuisia hyllymetrejä musiikkia.

— Veteraanien tilaisuuksissa musiikki on tavallisesti sota-ajoilta tuttua, reserviläisille ja nuoremmille, kuten varusmiehille, ohjelmisto on kevyempää, Huhtasalo linjaa klassisesta viihteeseen ulottuvaa repertuaaria.

Rakuunasoittokunnan ohjelmiston rakentaa ohjelmatoimikunta. Huhtasalo on kertomansa mukaan yrittänyt vähentää päällikkövetoisuutta. Johtaja tekee lopulliset päätökset, mutta yhdessä ohjelmistoa suunnitellaan.

 

Rakuunasoittokunta

Maavoimien sotilassoittokunta ja Etelä-Karjalan suurin ammattiorkesteri.

Iso kokoonpano syntyi vuoden 2014 alussa, kun lakkautetut Karjalan sotilassoittokunta ja Savon sotilassoittokunta yhdistyivät Rakuunasoittokuntaan.

Kokoonpanossa 32 puu-, vaski- ja lyömäsoittajaa sekä kaksi kapellimestaria, soittokunnan päällikkökapellimestari musiikkimajuri Riku Huhtasalo ja kapellimestari musiikkimajuri Petri Junna.

Esiintyy isona puhallinorkesterina ja soitto-osastoina sekä myös vaskikvintettinä ja -seitsikkona.

Vakituisella vakanssilla yksi naismuusikko.

Orkesteri on soittajiensa päätyö, mutta moni opettaa musiikkiopistossa tai yksityisesti ja esiintyy myös yhdessä muiden yhtyeiden kanssa.

Nuori orkesteri, soittajien keski-ikä noin 35 vuotta.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö