Doktori lähti hintasotaan

Terveyspalvelut. Lääkärikeskus Doktorissa kolesterolitutkimus maksaa 13 euroa, kun isommat veloittavat lähes 60 euroa.

Anne Kotiharju

Lääkärikeskus Doktorin laboratoriotutkimusten hinnat jäävät noin puoleen ja jopa alle kuudesosaan Lappeenrannan Mehiläisen ja Terveystalon vastaavista. Doktorin perustajiin kuuluvan Roni Ronkaisen mukaan laboratoriotutkimusten hinnoissa on tätä ennen ollut aika paljon ilmaa.

-Juuri näissä sekä kuvantamistutkimuksissa lääkärikeskusten katteet ovat olleet parhaimmat. Hinnoissa on ollut tarkistamisen varaa.

Tammikuussa Lappeenrannassa aloittaneella Doktorilla ei ole vielä tarjolla röntgen- eikä magneettikuvausta, kuten ei ole Dextrallakaan. Doktorilla ja Dextralla on muutenkin pienempi palveluvalikoima kuin isoilla Terveystalolla ja Mehiläisellä.

 

Halpojen laboratoriohintojen takana on Doktorin yhteistyökumppanina toimiva Cityterveys. Cityterveys, uusi tulokas sekin, on romahduttanut laboratoriotutkimusten ja kuvantamisen hinnat jo muun muassa Helsingin ja Tampereen seudulla. Cityterveys tarjoaa esimerkiksi kaikki magneettikuvaukset Kela-korvauksen jälkeen 136 eurolla, kun yleensä hinnat nousevat noin 600 euroon.

-Ja Cityterveydellä on vastaava laitteisto kuin kilpailijoillakin. Hinnat alkavat olla samaa tasoa kuin yleensäkin Pohjoismaissa, selvittää Ronkainen.

Ronkaisen mukaan Cityterveys käyttää samaa keskuslaboratoriota kuin kilpailijansakin. Mehiläisellä on oma keskuslaboratorio Suomessa. Terveystalo teettää analyysit Virossa.

Roni Ronkainen vakuuttaa, että heidän laboratoriohintansa pysyvät matalina.

-Cityterveyden on perustanut radiologian dosentti Martti Kiuru, entinen Suomen Terveystalon toimitusjohtaja. Arvion mukaan tällä hintatasolla toiminta on kannattavaa. Tällaisena hintataso pyritään myös pitämään.

 

Terveystalolla ja Mehiläisellä on laajat, muttei täydelliset, hinnastot netissä. Dextralla on vastaanottohinnat netissä, mutta laboratoriotutkimusten hintoja ei. Doktorin mitään hintoja ei löydy vielä netistä.

Johtaja Sari Seppänen Mehiläisestä kertoo, että kaikki hinnat ovat esillä myös lääkäriasemilla isossa mapissa. Lääkärit hinnoittelevat omat vastaanottohintansa. Sen takia vastaanottohinnoissa on eroja lääkärikeskuksen sisälläkin.

-Pyrimme siihen, että kohta asiakas löytää myös jokaisen lääkärin vastaanoton hinnan netistä. Tavoitteena on mahdollisimman suuri avoimuus.

Myös Terveystalo tavoittelee avointa hinnoittelua. Yksikönjohtaja Santtu Hietakallio toteaa, että hinnan lisäksi merkitystä on hoitoketjun sujuvuudella. Saako samasta paikasta kaiken tarvitsemansa.

-Jos saumatonta hoitoketjua ei ole, asiakkaalle voi tulla ylimääräistä työtä, asian hoito voi pitkittyä tai tulokset voivat olla vaikeammin lääkärin käytettävissä.

 

Julkisella puolella halvempaa

Julkisella puolella terveyspalveluja tarjoaa Etelä-Karjalassa Eksote (sekä Imatralla myös Imatran kaupunki).

Terveyskeskuksen (Eksoten) vuosimaksu on 32,10 euroa. Vuosimaksun sijaan voi maksaa käyntikohtaisesti 16,10 euroa kertakäynnistä terveyskeskuslääkärillä.

Terveyskeskuksen vuosi- tai kertamaksuun sisältyvät myös kaikki tarvittavat lääkärin määräämät tutkimukset.

Erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksu on yhdeltä käynniltä 32,10 euroa. Hintaan sisältyvät myös kaikki lääkärin määräämät tutkimukset.

Veteraaneilta ja alle 18-vuotiailta ei peritä maksuja.

Lähde: Eksote

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju