Portti olisi estänyt törmäyksen

Lappeenranta | Kuolleen ravihevosen omistaja ihmettelee Lappeen raviradan järjestelyjä. Hän saa korvausta Hippokselta.

Suomen Hippoksen ryhmävakuutus korvaa omistajalle hevosen ja varusteiden arvon Lappeen raveissa tapahtuneen turman johdosta. Hevosen heinolalainen omistaja Tapio Pösö on saanut raviurheilun keskusjärjestö Hippokselta asiasta sähköpostiviestin.

— Miten siellä hevosen hinta arvioidaan, vastaako todellisuutta, siitä minulla ei ole tietoa, hän sanoo.

Hevosen hengen vaatinut onnettomuus sattui Lappeen raviradalla helmikuun lopussa, kun Pösön kilpavaljaissa ollut kymmenvuotias lämminveriruuna Vanquish oli hiittisuoralla lämmittelemässä. Hevonen säikähti hiihtäjää, karkasi autotielle ja törmäsi autoon.

 

Tapio Pösö on kuullut muistakin tapauksista, jossa hevonen on karannut raveissa. Hän on ollut itsekin Mikkelissä ottamassa kiinni karkuteille lähtenyttä ravuria. Tuo pakomatka ei kuitenkaan ollut vaarallinen ulkopuolisille.

— Lappeenrannassa oli ihmeellistä, että hiittisuoralta pääsi suoraan auratulle tielle. Jos edessä olisi ollut portti, hevonen olisi pysähtynyt siihen.

Silloinkin olisi hevoselle voinut käydä huonosti, mutta se on Pösön mielestä pienempi paha. Metsään umpihangessa sännätessään ravuri olisi taas juuttunut rattaineen johonkin puuhun kiinni.

— Auratulle tielle hevonen juoksee ilman muuta.

 

Lappeen onnettomuuden osatekijä oli myös hiittisuoran vieressä kulkenut latu.

— Meillä hevoset ovat tottuneet hiihtäjiin, kun ne näkevät heidät kaukaa pellolta. Nyt hiihtäjä yllätti hevosen tulemalla mäen takaa, jolloin hevonen pakeni sitä kuin petoa, Pösö selvittää.

Hän korostaa, että missään nimessä onnettomuus ei ollut hiihtäjän syy. Onnea oli siinä, että autossa olleet selvisivät säikähdyksellä.

— Auto meni todella pahan näköiseksi. Kun ehdin kolaripaikalle, kysyin ensimmäiseksi, mitä ihmisille kävi.

Hevonen oli jo kuollut.

— Nyt Hippos puuttuu epäkohtiin kaikilla raviradoilla. Harmi vain, että aina ensin pitää jotain tapahtua.

 

Poliisi on tutkinut Lappeen onnettomuuden. Sillä ei ole syytä epäillä, että asiassa olisi tehty rikosta.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia