Hostellin seinät halutaan suojella

Imatra | Immolan entinen sairaala on Museoviraston mukaan kulttuurihistoriallisesti arvokas. Omistajaa ELYn esitys ei ilahduta.

Mari Pajari, Leena Sallinen

Imatran Immolan kasarmialueen entinen sairaala eli nykyinen Hostel Immalanjärvi säilyy tukevasti tämän päivän raameissaan. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) on päättänyt esittää rakennuksen ja sen välittömän piha-alueen suojelemista lailla.

Suojeluesitys pohjaa rakennuksen aiempaan suojeluasetukseen, joka piti kutinsa kiinteistön kuuluessa valtiolle. Rakennus siirtyi yksityisomistukseen vuonna 2012. Tämän vuoksi suojelun tuomaa pysyvyyttä haetaan nyt lain turvin.

 

Sairaalan kiinteistö sijaitsee Immolan kasarmialueella, joka on maakuntakaavassa merkitty kulttuuriympäristökohteeksi. Suojelupäätöstä ELYssä sorvannut arkkitehti Tuija Stem nostaa rakennuksen arvon korkealle.

– Rakennus on yksi alueen merkittävimmistä. Museovirasto löysi lukuisia perusteita kohteen harvinaislaatuisuudelle.

Stem oli mukana tekemässä katselmusta sairaalarakennuksessa kesällä 2013. Hänen mukaansa kiinteistö on kohtuullisessa kunnossa. Rakennus entisöitiin vuonna 1990 Museoviraston valvonnassa, mutta muuten isompia toimenpiteitä ei ole tehty.

Moni kohta talossa on yhä 1930-luvun kuosissa. ELY listasikin suojeluesitykseensä lukuisia vaalittavia yksityiskohtia.

– Käytössä ovat vielä muun muassa alkuperäiset ovet, Stem huomauttaa.

 

Niskapietiläntien varrella oleva rakennus on nykyisin venäläisomistuksessa, ja se toimii hostellina. Ruokolahtelainen Petr Zhabin osti kohteen sen maapohjineen Senaatti-kiinteistöltä.

Omistajaa suojelupäätös ei suoranaisesti ilahduta. Suojelumääräyksistä keskeisin on se, että rakennusta sisätiloineen ja sen välitöntä piha-aluetta pitää hoitaa ja käyttää siten, että niiden kulttuurihistorialliset arvot säilyvät.

Hostel Immalanjärven asianhoitaja Sten Kultakangas näkeekin suojelun kaksipiippuisena juttuna.

– Jos kiinteistöä ei tarvitse remontoida, se ei haittaa. Jos tarpeita muutoksiin on, suojelu lisää byrokratiaa.

Tuija Stem muistuttaa, että suojelumääräystä on valmisteltu omistajavaihdoksesta lähtien. Suojelupäätöksen perusteena painaa osaltaan alueelta puuttuva asemakaava, jonka vuoksi suojelu maankäyttö- ja rakennuslain kautta ei onnistu.

– Tässä tapauksessa omistaja on ollut tietoinen suojeluun tähtäävistä toimenpiteistä.

Käytössä ovat vielä muun muassa alkuperäiset ovet.

Tuija Stem

Ministeriö vahvistaa

Suojeluesitys perustuu lakiin rakennusperinnön suojelemisesta.

Alueellisen ELYn on harkittava lailla suojelua sellaiselle kohteelle, joka on siirtynyt valtiolta yksityisomistukseen ja ennen myyntiä suojeltu jo asetuksella.

ELYn tekemä päätös alistetaan vielä ympäristöministeriön vahvistettavaksi.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen